Monasi Dečana: Srbi žive pod diskriminatornom vlašću kosovskih Albanaca

Vesti 10. avg 202215:1127 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Monaško bratstvo Visokih Dečana saopštilo je da Srbi na Kosovu već 23 godine žive pod diskriminatornom vlašću kosovskih Albanaca.

Pročitajte još:

„Kosovski Srbi živeli su 500 godina pod otomanskom okupacijom. Preživeli smo, morali smo da poštujemo zakone okupacione sile, ali smo sačuvali veru i tradiciju. U poslednje 23 godine živimo pod diskriminatornom vlašću kosovskih Albanaca, ali nećemo prestati da se mirno borimo za naša prava i jednakost, navodi se u objavi manastira Visoki Dečani na Tviteru.

Dodaje se da su „u poslednje 23 godine ‘mira’ naše svetinje oskrnavljene, naš narod lišen osnovnih prava, naš identitet uskraćen uprkos međunarodnom prisustvu. U društvu koje se pretvara u etnički čistu albansku zemlju mi ipak ostajemo odlučni da ostanemo na svom“.

Napominje se i da u ovim danima kada se srpski narod suočava sa svakodnevnim pretnjama i uvredama od strane kosovskih političara, kada izbeglice ne mogu da se vrate kućama posle 20 godina izgnanstva i desetine crkava još uvek leže u ruševinama, kosovski Srbi „ostaju s verom u Boga da ljudska nepravda i vladavina terora neće trajati večno“.

„Bez vladavine prava, hronična korupcija, etnička i verska diskriminacija, mogu dugo vremena da ostave Kosovo daleko od demokratskog društva sa mnogo mladih ljudi koji odlaze na Zapad. Politički fanatizam koji danas vlada Kosovom učinio ga je nestabilnim mestom i crnom rupom“, navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Komentari

Vaš komentar