Monasi Dečana: Međuetnički odnosi na Kosovu najgori u poslednje 23 godine

Vesti 01. avg 202213:39 3 komentara
N1

Monaško bratstvo Visokih Dečana saopštilo je da međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine, i da kosovska vlada pokazuje nespremnost da sačuva mir i Srbe na Kosovu. 

Ocenili su da je usled oružane akcije kosovske policije, lako moglo doći do nereda, kao što se to desilo 17. marta 2004. godine kada je za dva dana spaljeno 30 srpskih crkava.

„Prethodne noći mnogi kosovski Srbi, monasi i monahinje u našim manastirima, molili su se za mir usred moguće oružane akcije kosovske policije, kao i mogućih nereda kosovskih Albanaca. U pogromu 2004. godine za dva dana 30 srpskih crkava spalili su albanski ekstremisti. Mir se mora sačuvati“, navedeno je na Tviter nalogu Visokih Dečana.

Naglašeno je da Vlada Kosova želi da nastavi sa politikom pretnje i diskriminacije prema Srbima.

„S povećanim brojem vandalizama nad srpskom pravoslavnom crkvom, nepoštovanjem sudskih odluka i vladavine prava, nespremnošću da pregovara s Beogradom o posebnoj zaštiti kosovskih Srba, Vlada Kosova pokazuje da želi da nastavi s politikom pretnji i diskriminacije“, istaknuto je iz Visokih Dečana.

Ističe se da je provokativno ponašanje kosovske vlasti dovelo do toga da međuetnički odnosi na Kosovu budu na najgorem nivou u poslednje 23 godine.

„Međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine zbog provokativnog ponašanja vlasti kosovskih Albanaca koje može dovesti do direktne konfrontacije i potpunog kolapsa Kosovske mirovne misije. Ovo je poslednje što nekome treba u ovom trenutku“, naveli su iz manastira Visoki Dečani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare