Momirović: Oko 90 odsto otpadnih voda odlazi u reke

Vesti 24. dec 202113:30 > 14:24 3 komentara

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da je manje od 10 odsto stanovništva obuhvaćeno nekim vidom prečišćavanja voda.

Momirović je na skupu „Čista Srbija“ u Privrednoj komori Srbije rekao da je cilj da u narednih pet godina Srbija izgradi kanalozacinu mrežu koja će pokriti 80 odsto stanovništva i imati i deo za prečišćavanje otpadnih voda.

On je rekao da sada oko 90 odsto otpadnih voda odlazi u reke, iz kojih se kasnije čak uzima i voda za piće.

Plan je, navodi Momirović, da se napravi 7.000 kilometara kanalizacione mreže i 250 postrojenja za prečišćavanje, a ove godine je u 25 lokalnih samouprava počela gradnja nove kanalizaciona infrastruktura.

Momirović je pitao zašto to danas nije tema, već, kako je rekao „Rio Tinto koji ni ne postoji trenutno“.

Predstavnica Ministarstva za zaštitu životne sredine Jelena Tanasković rekla je da se planira osam regionalnih cemtara za upravljanje otpadom, koje će obuhvatati više od 50 opština, a da je Ministarstvo ove godine uklonilo 500 divljih deponija.

Momirović je novinarima posle skupa rekao da je izgradnja kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje voda apsolutni prioritet Vlade Srbije i da su to projekti dogovoreni na najvišem državnom nivou.

Upitan zbog čega je Ministarstvo izdalo lokacijske uslove za postrojenje u kojem će se prerađivati Jadarit, ako država ništa nije odlučila o projektu „Jadar“ kompanije Rio Tinto, Momirović je rekao da su lokacijski uslovi preduslov za studiju o uticaju projekta na životnu sredinu, da će država objaviti podatke iz te studije i da ništa neće gurati pod tepih.

„Mi imamo mnogo višedecenijskih problema, a mi se bavimo Rio Tintom“, rekao je Momirović i dodao da nije rekao da društvo ne treba da se bavi Rio Tintom, već da Srbija ima preče probleme.

Upitan o tome ko je ovlastio direktora Puteva Srbije da da saglasnost da Rio Tinto prikuplja dokumentaciju za izradu pune infrastrukture, Momirović je rekao kako „ne vidi ko je time oštećen“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare