„Moj suprug iz smene nije izašao“… Rudari stradali, za Tužilaštvo nema krivaca

Vesti 27. jul 202219:05 > 19:07 26 komentara

Niko neće krivično odgovarati za nesreću u rudniku Soko, u kojoj je 1. aprila stradalo osam rudara. To je saopštilo Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, pošto je završilo istragu. Porodice nastradalih rudara razočarane, preživeli rudari podsećaju - upozoravali su da je pitanje trenutka kada će se nesreća dogoditi, ali niko ništa nije preduzeo.

„Trebalo je da bude u penziji, ali nije to dočekao. Nadao se, bio je srećan, imao je planove, kako će dalje, malo da odmori“, priča Slađana Živković, supruga preminulog rudara.

Ali je 1. aprila nastradao u nesreći u rudniku.

„To je ono najgore, najveća tragedija. I sad da niko ne odgovara to je najveća sramota i za državu i za rudnik“, kaže povređeni rudar Saša Dimitrijević.

POVEZANE VESTI:

N1: Jel možete da zamislite da se opet vratite u jamu?

Dimitrijević: Ne.

Da se neće vraćati u jamu kažu i drugi povređeni rudari. Svi su i zvanično izjavili isto – da su upozoravali nadležne na uslove u rudniku.

„Jer se znalo da će da izbije neka muka. Niko ništa nije preduzeo“, dodaje Dimitrijević.

Zato su, kažu, očekivali da će imati prilike da to izjave i na sudu. Iz Tužilaštva, ipak, stiže vest da suđenja neće biti. Istraga je završena.

„Ne mogu da verujem da oni nemaju ništa da kažu. Kao da je sve u redu. Moj suprug iz treće smene nije izašao, kraj njihove potrage je katastrofalan“, rekla je Slađana Živković.

Kraj istrage Tužilaštva za porodicu Živković nije prvo iznenađenje. Nedavno je njegova supruga dobila rešenje o penziji, u kome piše da je umro prirodnom smrću.

„Razočarana sam. Borite se sa vetrovima, sa lavovima i ništa ne možemo da uradimo“, dodaje ona.

Neke porodice nastradalih rudara već jesu, druge najavljuju da će angažovati advokate. Isto najavljuju i povređeni radnici. Suđenja bi tako, ipak, moglo da bude, po privatnim tužbama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare