Moguće restrikcije vode u selima kod Čačka, sistemu Rzav potrebno više kiše

Vesti 04. avg. 202119:2612 komentara
Podeli:

Zbog niskog vodostaja reke Rzav, u Čačku je doneta odluka da gradski Vodovod može vršiti restrikcije vode. Dotok vode u rezervoare bio bi isključen po 12 sati. U ovom trenutku, bar dvadesetak sela koja se nalaze na svega nekoliko kilometara od Čačka već je ugroženo.

Najveći broj sela koje će restrikcije vode najviše pogoditi, gravitiraju pored budućeg auto puta Preljina – Požega. Osim što mesecima gutaju prašinu koju stvaraju teški kamioni koji koriste lokalne puteve za prevoz materijala, sada su ostali i bez vode.

Povezane vesti

„Ako bude restrikcije kao što su najavili, onda će ljudi da dolaze da pune balone. Recimo kod mene postoji prirodan pad. Moraće da dođe do mene da puni balone. Kako će da napoji stoku. Nema rzavske vode, nema ničega. Danas imamo vodu. Voleo bih da ostane ovako. Ali, ništa ne znamo dok ne vidimo“, kaže Milivoje Krstović iz Trbušana.

Ali, zbog nekontrolisane potrošnje vode koja bi trebalo da se koristi samo za piće, rezervoari se vrlo brzo prazne.

„Ima i onih koji dolaze noću pa puste vodu i zalivaju. A mi šta da radimo i kome da se žalimo. Ako se žališ, onda si protiv države. Ćuti i šta te snađe“, priča Milivoje.

Zoran Pantović, direktor Vodovoda kaže za N1 da je za nekoliko dana, količina vode koju Čačak dobija sa izvora Rzav, smanjena za čak 25 odsto.

„Da jedan potrošač na ovako visokoj temperaturi nema vodu bio bi problem, a ne njih hiljadu. Situacija je takva da Vodovod Čačak svu količinu vode koji dobija sa sistema Rzav, distribuira. Ali nema dovoljno količine vode na vodozahvatu“, rekao je Pantović.

Predstavnici Vodovoda, komunalne milicije i inspekcije će obići mesta koja ne dobijaju potrebne količine vode sa vodosistema „Rzav“ zbog smanjenja nivoa reke usled visokih temperatura. Kako smo saznali, potrebno je da padne bar trideset litara kiše po metru kvadratnom, kako bi se vodosnabdevanje sa Rzava stabilizovalo.

Komentari

Vaš komentar