Mladići napadnuti flašom u bašti kafića u Mitrovici

Vesti 10. apr 202116:03 > 17:01 18 komentara
N1

U Kosovskoj Mitrovici danas se dogodio napad na dvojicu srpskih mladića, a prema rečima Kosovske policije, pozivajući se na svedoke koji su dali izjavu, pre napada čula se psovka na albanskom, javlja portal Kossev.

Povezane vesti:

Kako je objasnio portparol Kosovske policije Branislav Radović, do napada je došlo u bašti kafića „Soprano“, koji se nalazi na glavnom šetalištu.

„Oko 11:30 u ulici Kralja Petra u basti kafica Soprano, gde su sedele dva Srbina sa Kosova, S.R i M.R., prišle su im dve nepoznate osobe i obratile im se rečima ‘ćivša none’ i udarili ih staklenim flašama, i pobegli u pravcu mosta“, rekao je Radović.

Povređeni su zbrinuti u KBC, u pitanju su lake telesne povrede, jedan je zadobio hematom, a drugi posekotine u predelu oka“, kazao je on.

Kancelarija za Kosovo osudila napad

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković nazivao je napad „bez sumnje etnički motivisanim“, i rekao da je to „posledica antisrpske retorike kojoj svedočimo poslednjih nedelja“.

„O ovom aktu nasilja danas smo obavestili i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da se počinioci ovog zlodela što pre otkriju i adekvatno sankcionišu“, naveo je Petković u saopštenju za medije.

„Nema sumnje da je ovom brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i ekstremistička retorika koja u danima za nama dolazi od političkih predstavnika iz Prištine. Takve poruke po pravilu se preliju na život običnih građana na Кosovu i Metohiji i neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade. Dogodilo se ono na šta nažalost mesecima upozoravamo – da kada nema dijaloga i razgovora, ima incidenta na terenu“, dodao je Petković.

Gradonačelnik Severne Mitrovice poziva na uzdržanost

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević pozvao je lokalne Srbe na uzdržanost a predstavnike međunarodne zajednice da osude današnji napad na dvojicu srpskih mladića na gradskom šetalištu.

Radojević je naveo da su napadači Albanci a da su povređeni mladići zbrinuti u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice.

„Pozivam sve građane na uzdržanost a predstavnike policije i međunarodnih bezbednosnih institucija da pojačaju budnost i preventivno deluju jer ovo je drugi međuetnički napad na Srbe u Severnoj Mitrovici u kratkom vremenskom intervalu“, naveo je gradonačelnik a preneo njegov kabinet.

Pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da „pošalju jasnu poruku da osuđuju ovakve incidente“, čime će „pokazati da imaju nultu toleranciju na nasilje i na napade na Srbe ma gde živeli i bez obzira na nacionalnost napadača ili društveni položaj žrtve“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare