Mural sa likom Ratka Mladića nakratko bio prekrečen

Vesti 09. dec 202108:56 > 11:52114 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nakon što je opština Vračar objavila da je prekrečen mural sa likom Ratka Mladića, nekoliko momaka je došlo u Njegoševu ulicu i očistilo mural od kreča. Jedan od prolaznika dobacivao je ekipi N1 koja je izveštavala iz Njegoševe ulice, nazivajući je "izdajnicima".

Odeljenje za inspekcijske poslove Opštine Vračar donelo je 20. septembra Rešenje, kojim je stambenim zajednicama u Njegoševoj ulici broj 38 i 38b naloženo uklanjanje murala sa prednjeg dela zajedničke fasade, na osnovu njihovog zahteva.

„S obzirom da do današnjeg dana nije postupljeno po navedenom Rešenju, a imajući u vidu da su u međuvremenu u istom predmetu podnete prijave novinara Antonele Rihe, Naima Leo Beširija (Institut za evropske poslove), Tamare Tripić (Mreža za demokratski dijalog), kao i da su stanari stambene zgrade na kojoj se nalazi grafit tražili pomoć u njegovom uklanjanju, nadležni organi preduzeli su mere u cilju izvršenja predmetnog Rešenja“, saopštila je Opština Vračar prethodno.

Povezana vest

Podsećamo, nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, Ministrarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je tu akciju.

Onda su aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su nakon što su bacile nekoliko jaja na mural Ratka Mladića, da bi dan kasnije Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio kreč na mural.

Nakon toga grupa mladića oprala je kreč sa murala i od tada ga „čuvaju“.

Na Cvetnom trgu u Beogradu je 13. novembra održan protest „Mural mora pasti“, koji je organizovalo više organizacija civilnog sektora. Na trgu su se tada okupili građanski aktivisti, ali i grupa desničara, između kojih je bila policija.

Komentari

Vaš komentar