Mjanmarski medij tvrdi da Srbija prodaje oružje hunti, Ministarstvo demantuje

Vesti 27. jan 202209:45 > 09:47 16 komentara
Mjnamar vojni puč protest
REUTERS/Stringer/File Photo

Ministarstvo odbrane demantovalo je u pisanoj izjavi za Danas izveštaj mjanmarskog medija Iravadi da je delegacija Srbije doputovala 17. januara u Mjanmar na razgovore o vojnoj saradnji, odnosno prodaji oružja tamošnjim vlastima, koja već godinu dana unazad vrši pokolj civilnog stanovništa.

Kako je izvestio lokalni, nezavisni i prema tamošnjim vlastima kritički medij – Iravadi, reč je o državnoj delegaciji iz Srbije, koja je, preko aerodroma u Dubajiu, stigla u Mijanmar da pregovara o prodaji oružja vojnoj hunti.

Iz Ministarstva odbrane, međutim, demantuju tu infomaciju.

„Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nije bila u Mjanmaru i predstavnici Ministarstva i Vojske nisu pregovarali o prodaji oružja toj zemlji. Napominjemo da se dozvole za izvoz naoružanja Mjanmaru ne izdaju od izbijanja poslednje krize u toj zemlji“, piše u odgovoru Danasu.

Rusija, Belorusija, Severna Koreja, Kambodža i Srbija

Isti lokalni medij, Iravadi, osnovan još početkom devedesetih godina prošlog veka, jedan od retkih nezavisnih i kritički nastrojen prema vojnoj hunti, koji je opstao u Mjanmaru, i koji, recimo, ima više od 15 miliona pratilaca na Fejbuku, izvestio je 5. januara da tamošnji režim „ima malo prijatelja u inostranstvu i da ga priznaje samo nekoliko zemalja sveta“.

POVEZANE VESTI:

Od pet zemalja sveta, koje ga priznaju, našla se i Srbija, koja, sudeći prema izveštajima tog medija, i dalje vojnoj hunti prodaje oružje za učestala, gotovo svakodnevna ubistva na desetine civila.

Naime, tokom proslave Dana nezavisnosti Mijanmara, 4. januara, novine vojne hunte koja je nasilno svrgla vlast izabranu na izborima, štampale su pozdravne poruke iz Rusije, Belorusije, Srbije, Severne Koreje i Kambodže.

Takođe, Irivadi navodi da su ključni izvoznici oružja za vojsku Mijanmara – Rusija, Belorusija i Srbija.

Danas podseća da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 18. juna, prošle godine, usvojila rezoluciju kojom je osudila vojni udar u Mijanmaru, izvršen u februaru 2021. godine, i zatražila obnovu demokratije, pozivajući na uvođenje embarga na oružje toj zemlji. Srbija je, takođe, podržala uvođenje embarga na prodaju oružja tamošnjoj vojnoj hunti.

Neproverene glasine o prodaji oružja i vojne opreme

Danas podseća i da Srbija ima tradiciju prodaje oružja Mjanmaru, koja se, prema ovomesečnom izveštaju Burma Campaing UK, nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava i razvoj demokratije, posebno intezivirala od 2010. godine.

POVEZANE VESTI:

Ova organizacija, koja se opisuje sa odrednicama da ima ključnu ulogu u koordinaciji međunarodne kampanje za oslobađanje Burme, objavila je ovog meseca analizu pod nazivom “Da li Srbija i dalje prodaje oružje vojnoj hunti u Mjanmaru?”, gde se ističe da još od državnog udara 1. februara 2021. godine, postoje neproverene glasine i izveštaji o vojnim kontaktima i snabdevanju i prodaji oružja i vojne opreme mjanmarskoj vojsci.

Podseća se da ovakvi izveštaji dobijaju na kredibilitetu činjenicom da je Srbija imala blizak odnos sa burmanskom vojskom decenijama, da je potpisala odbrambenu saradnju sporazumom iz 2015. godine, kada je ministar bio Bratislav Gašić, kao i da je nastavila sa snabdevanjem naoružanja u godinama koje su usledile.

Opširnije čitajte na sajtu lista Danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare