Mitrović o usklađivanju s EU: Srbija ima pravo da sačeka momenat kada čuje datum

Vesti 14. apr 202211:19 6 komentara
N1

Kina saopštava – vojni avioni dostavili su "redovne vojne isporuke" Srbiji. Saoštenje je došlo nakon što je šest transportnih aviona kineskih aviona sletelo u Beograd u subotu ujutru. Vojna isporuka iz Kine dogovorena je još 2019. godine i kako su ranije naveli sagovornici N1 - avansno je plaćena i došlo je vreme za isporuku jednog diviziona raketnog sistema protiv-vazdušne odbrane.

O odnosima Kine i Srbije razgovarali smo sa Draganom Mitrović, rukovoditeljkom Centra za studije Azije i Dalekog istoka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

„Moglo bi da se kaže, s obzirom a okolnosti do kojih je došlo do isporuke – čujemo plaćenog, ali još važnije do pre tri godine dogovorenog odbrambenog naoružanja da ono može izazvati neku pozornost. Ako se uzmu sve informacije u obzir – vidimo da se zaista radi o jednoj redovnoj isporuci, nije bilo nikakvog problema prilikom preleta, sve zemlje pre kojih se prelet vrši su obaveštene o kakavom teretu se radi, dakle nema tu ništa spornog, pogotoov senzacionalnog“, navela je profesorka Mitrović.

Poslovanje sa kompanijama čije je sedište u Kini predstavlja suverenu odluku, ali je potrebno da vlada bude svesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cena, saopštili su za Glas Amerike iz Stejt departmenta. I Nemačka vlada očekuje usklađivanje spoljne politike sa politikom Unije.

Mitrovićeva kaže da redovno slušamo takve poruke. To nije lako i jednostavno za zemlju kao što je Srbija, koja ima takav geopolitički položaj, zatim davno i nedavno iskustvo u odnosima sa njima (zemljama Zapada), pogotovo sa NATO paktom, koja ima strateško partnerstvo na NR Kinom i posebne veze, tradicionalnu blisku povezanost sa Rusijom – pozicija Srbije je kompleksna i teško ustrojiti se, pogotovo sada, dodaje. „A i mislim da Srbija ima pravo zbog posebnosti i, zbog svih okolnosti, da sve do poslednjeg momenta, kada čujemo koji je to datum kada pristupamo EU, onda možemo da krenemo ubrzano u promenu nekih naših politiku, ali u skladu sa našim interesima. Do tada imamo pravo i smatramo da treba da budemo posebno oprezni i da radimo na realizaciji naših interesa, ali s velikim oprezom prema onome što čujemo da nam stiže iz Vašingtona, a i iz Brisela“, dodala je Mitrovićeva.

Kupovina vojne opreme sigurno je znak povećanja obima saradnje i njenom razvoju, kaže profesorka.

Detaljnije u videu:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare