„Mišović“ u utorak izašao iz kovid-sistema, za 14 meseci oko 6.800 pacijenata

Vesti 19. maj 202112:505 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Dr Aleksandra Pavlović iz KBC Dragiša Mišović, klinike koja je juče izašla iz kovid-sistema, kaže da su se zaposleni uželeli regularnog posla, a da će u prvom perodu prioritet najverovatnije imati urgentni i onkološki pacijenti. Za 14 meseci u "Mišoviću" je zbrinuto više od 6.800 pacijenata svih starosnih kategorija, kaže sagovornica N1. Najviše je, dodaje, bilo odraslih. "Ali imali smo i više od 800 dece, trudnice, porodilje, neoinatuse".

„Non kovid pacijenti konačno mogu da očekuju da dolaze na zakazane termine, na dijagnostiku i lečenje… Juče je započela sa radom Klinika za hirurgiju i uroilogiju, juče je započeta hitna služba. Noćas su hirurzi celu noć proveli u operacionim salama“, navodi za N1.

Kako je prenela, Služba za ginekologiju i Dečja bolnica su ostavili deo za kovid-pacijente, ali će i oni nastaviti da rade u normalnom režimu.

U prvom perodu će najverovatnije imati prioritet urgentni i onkološki pacijenti, a vrlo brzo očekujemo i ambulantni i hispitalni prijem i za ostale, dodala je.

Ove i sledeće nedelje svaki dan će biti hitne službe, navodi doktorka, dodajući da čekaju da KBC Zemun izađe iz kovid zone, a onda će se vratiti na režim kao pre kovida – da budu hitna služba za grad svaki drugi dan.

„Imali smo izvanrednu organizaciju, ni u jednom trenutku nismo oskudevali ni u lekovima, ni u medicinskim sredstvima, ni u zaštitnoj opremi za zaposlene, mislim da smo radili na najbolji mogući način poslednjih 14 meseci“, dodaje dr Pavlović.

Ističe da su kovid pacijentima koji su dolazili sa drugim bolestima rađene i druge intervencije – dijaliza, ugradnja stentova, rađeni su carski rezovi, veliki broj endoskopskih procedura…

„Nažalost bilo je i izgubljenih bitaka, sa pijetetom se sećamo svih njih, a među njima je bilo i naših kolega“, navodi doktorka.

Kako kaže, nezgodno je prognozirati bilo šta kad je u pitanju kovid, ali se u ovoj zdravstvenoj ustanovi svi nadaju da će, ako se nastavi vakcinacija tempom koji je potreban i ako se stekne kolektivni imunitet, ova epizoda ostati iza nas. Mislim da je situacija veoma dobra, pod kontrolom, naradno građani moraju da se pridržavaju svih mera, ali i da se brzo reaguje na eventualno povećanje broja zaraženih, dodaje doktorka.

Svi smo se uželeli regularnog posla, zadovoljstvo je veliko, kao i nada da će ostati ovako, zaključila je.

Ceo razgovor za TV N1 pogledajte u videu:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar