Miroslav Ivanović o suđenju u Prištini: Ne sudi se ni ubici ni nalogodavcu

Vesti 30. avg 202113:20 > 13:22 2 komentara
N1 (arhiva)

Iako se u medijima naglašeno kvalifikuje kao suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, ovo suđenje nije to, ocenio je za KoSSev Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića.

Danas je u Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Sada se sudi prema trećoj dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva.

POVEZANE VESTI

Suđenje već kroz drugo ročište prati porodica Olivera Ivanovića. Na prethodnom ročištu 6. jula bila je prisutna prva Ivanovićeva supruga Marina Ivanović, a danas Ivanovićev najstariji sin Nikola Ivanović.

„Ovim suđenjem se ne sudi ni izvršiocu, ni nalogodavcu, ni nekim ozbiljnim pomagačima u toj radnji izvršetka ubistva. U ovom suđenju se sudi nekoj grupi ljudi za krivična dela koja su oni, pretpostavljam, izvršili i koja se na neki način samo dotiču samog događaja ubistva“, kaže Ivanović u razgovoru za KoSSev u Kosovskoj Mitrovici.

Upravo u ovom leži i mogući razlog zašto porodica „i nije previše zainteresovana“ za ovo suđenje, kaže Miroslav.

„Ovo suđenje je za nas interesantno samo utoliko ukoliko bi na samom suđenju došlo do nekog podatka koji bi vodio ka nekoj drugoj glavnoj priči – ubistvu. Kada izvršioci dela i nalogodavci sa bilo kakvom pozadinom, pomagači u svemu ovome, budu seli na optuženičku klupu, sigurno će interesovanje porodice biti znatno veće“, dodaje.

Za treću optužnicu misli da se radi o izvesnim uređivanjima prethodne optužnice koju je vanraspravno veće vratilo na uređenje upravo iz, smatra Ivanovićev brat, nejasnoća koje su na samom početku bile postavljene u njoj.

„Optužuju se neka lica za pomaganje, međutim, pri tom se ne govori o tome kome se pomaže i na koji se način pomagalo, tako da su to dileme sa kojima se ne može ući u postupak“, navodi Ivanović.

Potvrđuje da ni on nema potpune informacije, da nije pročitao optužnicu, ali pretpostavlja da je optužnica ipak postavljena jasnije što je i omogućilo započinjanje postupka.

Malo je verovatno da bi u toku samog suđenja moglo da dođe do obrta, van navoda koji su uključeni u samu optužnicu, ocenjuje Ivanović koji je inače i sudija apelacionog suda u penziji.

„Ovo suđenje se mora završiti ovako kako je započelo. Međutim, čak i laiku se nameće od samog starta jedno pitanje – Ako se obratite nekome i kažete da je pomagao u izvršenju dela, normalno je da morate izgovoriti kome je pomagao, i kako mu je pomagao. To su odgovori na pitanja koja su neizostavna i bez toga ne znam kako se uopšte ulazi u kvalifikaciju dela“, naglašava Ivanović.

Isključivo u tom delu sudskog procesa, leži interesovanje porodice Ivanović – „da li će se, dakle, na tom suđenju dovesti i do toga kome su optuženi pomagali“.

„Jer vidite, ako kažete ‘uništenje dokaza za ubistvo’ – da se izgovori zbog čega su dokazi uništeni i nakon toga se poveže i uspostavi sprega sa izvršiocima, nalogodavcima i ostalim. Dakle, to do ovog momenta nije ozbiljno najavljivano, ali eto u toku je proces, pa videćemo do kraja“, naglasio je Ivanović.

Politizacija slučaja i stvarno ćutanje

Porodica će biti nadalje na svakom ročištu i predstavljena punomoćnikom.

Tri godine nakon ubistva, za porodicu Ivanović ne postoji ohrabrenje.

„Baš naprotiv. Ima razočaranja. Ta neka politička sukobljavanja, to neko ćutanje pred ovim pitanjem, to se nastavlja od prvog trenutka od kako je započelo do dana danas. Sam slučaj ubistva i navodni rad na istrazi se populariše, ali pre svega u političke svrhe, ne u one stvarne, realne životne potrebe ovog naroda i porodice naravno“, kaže.

Ročište se prema ranijim najavama nastavlja u utorak.

Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Optuženi se terete i za krivična dela „teško ubistvo“, „učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića,

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev, reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

Lider GI SDP Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare