MIP Kosova: Rusija pokušava da spreči sporazum Beograda i Prištine

Vesti 28. feb. 202112:5311 komentara
Podeli:
Izvor: pixabay.com

Ministarstvo inostranih poslova Kosova (MIP) ocenilo je danas da se Rusija meša u pitanja regiona sa lošim namerama i da je od početka dijaloga Kosova i Srbije svojim delovanjem uvek pokušavala da spreči postizanje sporazuma.

Kosovsko ministarstvo u odgovoru na objavu portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, ocenilo je da to nije prvi put da se Rusija meša u pitanja regiona sa lošim namerama.

Zaharova je objavila forografiju sa natpisom „Kosovo je Srbija“, i dodala da je pokušaj ubrzavanja normalizacije odnosa Prištine i Beograda destruktivan.

„Svaki pokušaj ubrzanja takozvane konačne normalizacije odnosa Beograda i Prištine i arbitrarni rok da se to postigne smatramo destruktivnim. Važnije je koordinirati izvodljiv plan koji će takođe biti prihvaćen u javnosti“, napisala je Zaharova na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova u odgovoru za TV Kljan Kosova reklo je da to nije prvi put da Rusi pokušavaju da se mešaju i da izblede zapadni a pojačaju ruski uticaj u regionu.

„Izgradnja ‘humanitarne’ baze u Nišu u blizini Kosova, lansiranje voza koji sponzoriše Rusija za nasilni ulazak na Kosovo, organizacija incidenata na severu države od ruskih predstavnika zaposlenih u Unmiku i mnoge druge akcije, kao i druga javna i nejavna delovanjana različitim medjunarodnim forumima jasno pokazuju rusku tendenciju da ometa proces pomirenja i narušava mir u regionu“, saopštio je MIP Kosova.

Zaharova je pored dijaloga komentarisala i situaciju na Kosovu nakon izbora 14. februara, a po njenim rečima Rusiju zabrinjava radikalna retorika koju su kosovski Albanci koristili posle pobede Samoopredeljenja i očigledno očekuje reakciju Zapada na ove „provokacije“, kako ih naziva.

MIP Kosova u saopštenju je podsetio Rusiju da sve albanske stranke na Kosovu imaju jasnu prozapadnu i evroatlantsku orijentaciju.

Komentari

Vaš komentar