Ministri odgovarali poslanicima o Rio Tintu, kovid merama i inspektorima…

Vesti 28. okt 202117:42 > 18:266 komentara
Izvor: N1

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da se ne može unapred pričati o zagađenju kada je reč o "otvaranju rudnika litijuma od strane kompanije Rio Tinto, dok nema Studije uticaja na životnu sredinu", za koju je rekla da je u izradi.

Vujović je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladana Glišića, izjavila da „ne možemo da baratamo nivoima zagadjenja kojeg možda neće biti“.

Ona je rekla da će biti prihvaćene sve sugestije i „sve što je smisleno i pravno utemeljeno“, nakon što bude poznata studija uticaja na životnu sredinu.

„Studija uticaja na životnu sredinu kada bude predata od njihove strane biće transparentna. Mi ćemo sve kroz studiju utvrditi, ne može da se osudjuje unapred projekata dok ne budemo imali studiju o kojoj mozemo da razgovaramo“, rekla je Vujović.

Pročitajte još:

Ona je navela da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine „ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima kompanije“.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da će se, nakon što bude predata Studija uticaja na životnu sredinu, raspisati referendum, što će biti „prvi put da se o jednom ovakvom prjektu odlučuje na taj način“.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je vlast u Srbiji sva obećanja građanima u vreme epidemije koronavirusa „ispunila u dan i u dinar“, što je, kako je naveo, rezultat „odgovorne ekonomske politike koju je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u vreme kada je bio premijer“.

Mali je odgovarajući na poslaničko pitanje Samira Tandira (Stranka pravde i pomirenja) o merama preduzetim u vezi epidemije koronavirusa, rekao da je na epidemiju vlast u Srbiji „odgovorila bolje od mnogih zemalja u svetu“, i da je u najtežim uslovima obezbedila respiratore i da je prva u Evropi obezbedila četiri vrste vakcine protiv koronavirusa.

„Izgradili smo tri potpuno nove kovid bolnice, svaku od njih za četiri meseca. Verovatno smo tako spasili hiljade života. Trenutno gradimo prvu i jedinu fabriku vakcina (protiv korona virusa) u regionu, od marta naredne godine prozvodićemo svoje vakcine“, rekao je Mali i dodao da je prethodnih godina otvoreno i 250 novih fabrika.

On je istakao da je u rebalansu republičkog budžeta predvidjen završetak i potpuno opremanje Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu, „koji će biti gotov do kraja godine“, a da će „naredne srede biti potpisan ugovor o početku izgradnje metroa u Beogradu“.

„Sa preko osam milijardi evra, što je 18 odsto godišnjeg BDP-a, podržali smo i privredu i gradjane. Prošle godine smo obezbedili po 100 evra (pomoći), šest ili sedam minimalnih zarada za mala i srednja preduzeća. Treći paket (pomoći) je u toku, 1. novembra penzioneri će dobiti po 30 evra, a 2. i 3. novembra gradjani će dobiti 30 evra, i otvorićemo još jednu prijavu za još 20 evra u decembru“, kazao je Mali.

Ministar je dodao da je „taj novac obezbeđen u rebalansu budžetu koji je usvojen“.

Prema njegovim rečima, Srbija je „sigurno pozicionirana kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi“, uz stopu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) od preko sedam odsto, i stopu nezaposlenosti, „koja je ista kao 2019. godine, pre krize“, koju je izazvala epidemija.

Mali je dodao da je „udeo javnog duga u BDP-u ove godine 58,2 odsto, dok se u narednoj godini cilja na 55,5 odsto udela“.

Ministarka Obradović: Potrebno još hiljadu inspektora

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović izjavila je da je u sprovođenju mera protiv širenja koronavirusa u proteklih godinu dana 2.400 inspektora iz 46 isnpekcija obavilo milion nadzora, utvrdilo 30.000 nepravilnosti i napisalo 10.000 prekršajnih naloga, od kojih su svi naplaćeni.

„Tih 2.400 inspektora su minimum sa kojim radimo. Kovid mere su prioritet, ali ne smemo da zaboravimo ni ostale kontrole, koje su njihov posao, rekla je Obradović na sednici Skupštine Srbije, predviđenoj za poslanička pitanja.

Kako je istakla, u ovom trenutku potrebno je još 1.000 inspektora u raznim inspekcijama i zato je uputila molbu svim ministarstvoima da aktiviraju i pokrenu konkurse za njihovo zapošljavanje.

Joksimović: Vlast i građani delom treba da budu zadovoljni izveštajem EK

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da vlast i građani u Srbiji „delom treba da budu zadovoljni“ izveštajem Evropske komisije o napretku za 2020, jer je za sve oblasti koje se ocenjuju u izveštaju navedeno da je ostvaren „manji ili veći napredak“.

Joksimović je odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije izjavila da je Srbija „potpuno spremna za klaster tri – u kome ima osam pregovaračkih poglavlja, i klaster četiri u kome ima četiri poglavlja“.

„Da li ćemo otvoriti klastere koji su preporučeni od Evropske komisije zavisi od zemalja članica“, rekla je Joksimović i dodala da je izveštaj napisan po principima nove metodologije za pretpristupne pregovore za članstvo u EU, „i da je sačinjen tako da prepozna šta su sve Vlada Srbije i parlament uradili u sprovođenju reformi“.

Ona je rekla da nije tačno da „Srbija fingira reforme“, već da je izveštaj Evropske komisije posledica odgovornog rada u teškim okolnostima, i ocenila da je „Srbija prepoznata kao otporna i odgovorna evropska zemlja“.

Prema njenim rečima, zbog takve ocene „treba da budu zadovoljni građani, jer se sve reforme tiču onoga što žele građani, efikasno pravosuđe, lakši pristup pravdi, kao i medijske i manjinske slobode“.

„Tokom pandemije (koronavirusa) pokazali smo da možemo da sačuvamo i slobode i prava, iako možda nije donelo efikasan odogovor na neke pandemijske izazove, ali sačuvali smo slobodu i pravo“, rekla je Joksimović.

Dmitrović: Negativan prirodni priraštaj – problem svih problema, a gura se na marginu

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović upotorio je da je negativan prirodni priraštaj problem svih problema u Srbiji, a da se to na neki način gura na marginu, iako je situacija jeziva, jer „nestajemo velikom brzinom“.

Dmitrović je, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini, ukazao da je Srbija po stopi rodnosti pala sa 1,53 na 1,4 i da je prošle godine „nestao grad veličine Šapca ili Užica“, jer je bilo 55.000 manje rođenih nego umrlih, a ove godine ta cifra biće mnogo veća „jer se sve manje dece rađa, a sve više umire, iz raznih razloga“.

„Pitanje stope rodnosti nije pitanje novca, nego svest, a menjati svest je najteže“, konstatovao je on i dodao da su rezultati u prvih 10 meseci prevazišli sva negativna očekivanja, jer pored manje rođenih od umrlih ljudi i odlaze iz Srbije u potrazi za boljim životom.

„Ukoliko ne uradimo nešto da zaustavimo negativnu stopu prirodnog priraštaja, doći ćemo, kao neki drugi narodi, do linije ispod koje nema povratka. Mi nismo blizu te linije, ali nismo ni daleko“, upozorio je Dmitrović.

Komentari

Vaš komentar