Ministarstvo za N1: U Rekovcu planirane istražne bušotine za bor i litijum

Vesti 27. okt 202113:31 26 komentara
N1/arhiva

U opštini Rekovac planirane su četiri istražne bušotine zbog istraživanja bora i litijuma, navodi se u odgovoru Ministarstva rudarstva i energetike N1 televiziji na pitanje koja kompanija se trenutno nalazi kod Leskovca i šta je krajnji cilj bušotina u Rekovcu. Dodaje se da je kompanija kojoj je odobreno istraživanje 2017. godine "Jadar litijum", koja pre mesec dana po podacima iz APR-a menja ime u "Balkan istraživanja".

Geološka istraživanja dozvoljena su, kako se navodi u odgovoru ministarstva, na osnovu Zakona o rudarstvu koji jasno definiše koje su sve dozvole neophodne da se pribave pre početka radova.

Povezane vesti

U Ministarstvu rudarstva i energetike napominju da proces istraživanja koji se u ovom slučaju sprovodi zbog bora i litijuma ne znači de fakto i otvaranje rudnika.

Manje od 10 posto, kako se navodi, dovodi do overe rezervi i potvrđivanja njihove ekonomske isplativosti a nakon toga i otvaranja rudnika.

Televizija N1 emitovala je juče prilog „Da li se planira novi rudnik litijuma kod Jagodine – meštani na barikadama“, u kojem se navodi da kompanija Balkan mining and minerals intezivno istražuje područije kod Jagodine. Zbog toga su meštani Rekovca organizovali barikade. N1 televizije bila je na barikadama i na mestu gde je planirana nova bušotina gde je razgovarala sa meštanima Rekovca, koji su izrazili očaj zbog eventualne bušotine.

„Kad ste se najavili ja sam se isplako dva puta, hvala vam… Niko nas iz lokalne samouprave nije obišao… Ova opština će da nestane sa tim rudnikom. Ovde ljudi više biti neće“, kažu za N1 meštani Rekovca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare