Ministarstvo trgovine: Zabranjeno oglašavanje robe s natpisom „Nož, žica“

Vesti 15. jan 202111:42 > 14:2222 komentara
Podeli:

Tržišna inspekcija zabranila je preduzeću "011 Shop" iz Beograda promet i oglašavanje svih proizvoda sa natpisom "Nož, žica", koji nedvosmisleno pozivaju na izazivanje nacionalne i verske mržnje, rekao je za Betu državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Кandić.

„Reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje zakona o oglašavanju i krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno. Na ovaj način direktno se narušavaju temelji društva“, kazao je Кandić.

On je dodao i da je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal danas podneta krivična prijava protiv preduzeća „011 Shop“ zbog oglašavanja proizvoda koji podstiču na izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje.

Izvor : Printscreen

Beogradska prodavnica „011shop“ posle reakcija javnosti povukla je objavu uz izvinjenje.

„Nije nam bila namera da propagiramo bilo koji vid mržnje ili netrpeljivosti prema bilo kome“, navodi se između ostalog i dodaje da je „poruka izvučena iz konteksta“.

Inače, osim proizvoda sa natpisom „Nož, žica“, ova prodavnica između ostalog ima u ponudi i majice sa natpisom „Wifebeater“, kao i dukseve sa skraćenicom „A.C.A.B“ (All cops are bastards).

Komentari

Vaš komentar