Ministarstvo: Sugestije NDM BGD ući će u predlog Zakona o obnovljivoj energiji

Vesti 14. feb 202120:26 0 komentara
Freeimages/ohzara

Ministarstvo rudarstva i energetike većim delom je pozitivno odgovorilo na komentare Inicijative "Ne davimo Beograd" i većina njihovih sugestija će, po dopisu Ministarstva, postati deo predloga Zakona o obnovljivim izvorima energije.

Ne davimo Beograd u saopštenju navodi da su se njihovi predlozi ticali podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije i definicije uloge ekološke inspekcije.

„Ministarstvo je povodom navedenih primedbi i sugestija istaklo da je usvojena većina onih koje se odnose da predmet budućih podsticajnih mera ne budu ‘zrele’ tehnologije poput hidroelektrana i otpada, već tehologije koje su još u razvoju, a čije je korišćenje sve jeftinije, kao što su solarna energija i vetroelektrane“, navodi se u saopštenju.

„Ne davimo Beograd“ navodi da će budući zakon ostaviti mogućnost podsticanja gradnje hidroelektrana „zbog koristi elektroenergetskom sistemu koju ovi projekti donose“.

Deo koji se odnosi na aukcije će u predlogu Nacrta zakona sadržati deo koji kvalifikacije uslovljava ispunjavanjem ekoloških uslova, a takođe je prihvaćen i predlog da se uredi kategorija „kupaca proizvođača“.

Ministarstvo je odbacilo sugestiju koja se odnosi na poboljšanje javne rasprave i uključivanja šire javnosti u te procese, kao i proširivanje rokova koji se odnose na srodna zakonska rešenja.

„Pored toga, ministarstvo je odbacilo mogućnost revidiranja i odbacivanja štetnih ugovora koji su do sada sklopljeni kao što je izgradnja spalionice za tretman otpada u Vinči iako oni nisu u skladu sa predlozima u ovom Nacrtu zakona“, zaključuju u „Ne davimo Beograd“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!