Ministarstvo rudarstva odustalo od istražnih iskopavanja u Topoli

Vesti 18. maj 202112:16 > 12:283 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije odustaje od dozvola za istražna iskopavanja plemenitih i obojenih metala na obroncima planine Rudnik, koja pripadaju teritoriji opštine Topola, potvrdili su za N1 predsednik opštine Igor Petrović i član Opštinskog veća Topole Dragan Jovanović.

Oni su u utorak bili na sastanku u Beogradu sa potpredsednicom Vlade i ministarkom rudarstva Zoranom Mihajlović, a rezultat je odustajanje resornog ministarstva od istraživanja na padinama Rudnika, na teritoriji Topole.

„Opština Topola je izuzeta iz bilo kakvih istražnih iskopavanja i tačka. Ostaju istraživanja na teritoriji Gornjeg Milanovca. Zahvalili smo se ministarki Zorani Mihajlović na relativno brzom reagovanju povodom problema sa kojim smo se suočili. Rukovodstvo Topole predstavljali smo predsednik opštine Igor Petrović i ja. Pored potpredsednice Vlade, prisutni su bili njeni pomoćnik i pomočnica i šef kabineta. Ministarka je rekla da je se mimo njenog znanja našla Topola u dozvoli za istražne radove dodeljene kompaniji Dunav minerals Beograd. Apsolutno smo zadovoljni ishodom razgovora u Vladi Srbije“, kaže za N1 Dragan Jovanović, član Opštinskog veća Topole.

Izvor : Ministarstvo rudarstva i energetike

Jovanović dodaje da „Topola ima veoma loša iskustva sa istraživanjima nikla od pre više godina i da su meštani putem medija i rukovodstvo lokalne samouprave sada uspeli da izdejstvuju još jednu pobedu“.

I predsednik opštine Topola Igor Petrović kaže da je ovo pobeda Topole.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je brzo reagovalo na naše apele. Dobili smo pojašnjenje, garancije, a u toku dana očekujemo potpisano rešenje ministarke Mihajlović, da se bušotine neće nalaziti na teritoriji opštine Topola. Kao što smo tokom vikenda najavili pravnu borbu i obavestili javnost i državu, zahvaljujući reportaži televizije N1, tako ćemo vrlo brzo izmeniti Prostorni plan Topole i zabraniti istraživanja i eksploataciju na teritoriji sela Vojkovci i Jarmenovci i za svaki slučaj Lipovca, da nekome ponovo ne padne na pamet da tamo traži nikl“, izjavio je za N1 Igor Petrović, predsednik opštine Topola.

Da podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike je 26. aprila 2021. donelo rešenje o dozvoli istražnih iskopavanja plemenitih i obojenih metala na 84 kvadratna kilometara planine Rudnik, na području opština Topola, Gornji Milanovac i Ljig.

Komentari

Vaš komentar