Ministarstvo prosvete: Maturske ekskurzije samo u Srbiji

Vesti 15. jun 202114:09 > 14:215 komentara
turistički vodič, turistički vodiči, turizam, vodiči, putovanje, vodič
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavilo je da će sutra uputiti dopise školama o realizaciji nastave u prirodi, ekskurzija i proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja, na osnovu odluke Vlade Srbije i preporuka Kriznog štaba.

Krizni štab na sednici 14. juna doneo je preporuke da su planirane ekskurzije i nastave u prirodi dozvoljene, te da ih škole mogu realizovati počev od dana donošenja odluke na sednici Vlade Srbije, koja je planirana za sredu, 16. jun, navodi se u saopštenju.

„Preporuka je da se prilikom planiranja i realizacije ekskurzije i nastave u prirodi prednost da odeljenjima četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završnim razredima srednje škole“, saopštilo je ministarstvo.

„Potrebno je da se poštuju sve mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije. Takođe, neophodno je da škola donese izmene odgovarajućih školskih dokumenata i uskladi termine, objekte i destinacije realizacije ekskurzija i nastave u prirodi“, navodi se.

Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, Ministarstvo preporučuje organizaciju ekskurzija i nastave u prirodi i sa manjim procentom učenika od propisanog, ne manje od 50 odsto, dodaje se u saopštenju.

„Ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Srbije“, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Dodaje se da je obavezno poštovanje pravilnika o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzija u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.

„Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, koje su bile u planu, u prethodnoj školskoj godini, a koje zbog nepovoljnih epidemioloških okolnosti nisu realizovane, važno je imati u vidu da ugovore, u skladu sa odgovarajućim propisima i posle realizovanih procedura, sklapaju škole, te da su tim ugovorima i regulisana međusobna prava i obaveze škole i organizatora ekskurzije, odnosno agencije“, piše u saopštenju.

Navodi se da je proslava završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja je dozvoljena, uz poštovanje epidemioloških mera.

„Kada je reč o organizaciji proslave završetka osnovnog obrazovanja i vaspitanja, on je regulisan Zakonom, škola može da organizuje u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave“, dodaje se.

Maturske večeri za učenike srednjih škola moguće je organizovati u školi, u ustanovama iz oblasti kulture i sporta ili u ugostiteljskim objektima ukoliko postoji saglasnost roditelja i zakonskih zastupnika, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Komentari

Vaš komentar