Ministarstvo: Pristup vodi za više od 500 porodica širom Srbije

Vesti 14. jul. 202115:441 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je da će 545 marginalizovanih porodica širom Srbije dobiti pristup vodi izgradnjom i dogradnjom vodovodnih mreža.

Pročitajte još:

Ove porodice žive u 11 podstandardnih naselja u opštinama Stara Pazova, Kovin, Zrenjanin, Smederevska Palanka, Topola, Valjevo, Kanjiža i Alibunar, saopštilo je Ministarstvo.

Kako su naveli, to će biti urađeno kroz izgradnju i dogradnju vodovodnih mreža, odnosno obezbeđivanje individualnih priključaka na vodovodnu mrežu.

Dodaje se da su korisnici tog projekta pre svega Romi i Romkinje koji žive u 18 lokalnih samouprava.

U oblasti obrazovanja biće pružena podrška učenicima osnovnih škola u učenju, kao i podrška roditeljima da pomognu svojoj deci tokom školovanja i biće dodeljena i tehnička oprema kao preduslov za učenje na daljinu i ispunjavanje školskih zadataka.

Resorna ministarka Gordana Čomić je istakla da je izuzetno važna podrška obrazovanju za oko 500 dece koja će biti omogućena ovim projektom, zatim pitka voda za više od 500 romskih i drugih porodica, kao i imunizacija koja je neophodna svima.

„Samo međusobnim dijalogom i zajedničkom saradnjom možemo da smanjimo teškoće koje nam je pandemija donela“, zaključila je Čomić i dodala da će se realizacija projekta sprovoditi u narednih šest meseci.

Politički savetnik Ambasade Nemačke u Beogradu Daniel Mohseni istakao je da su ljudska prava, pristup uslugama i relevantnim informacijama ključni gradivni elementi svakog društva.

„Kroz projektne aktivnosti poboljšaće se pristup obrazovanju i informisanju tokom pandemije, kao i u postkriznom periodu. Predvidjeno je poboljšanje pristupa kvalitetnom učenju, kao i pomoć školama u vidu IT opreme za 500 Roma i Romkinja i za drugu socijalno ugroženu decu“, rekao je Mohseni.

Ugovor o realizaciji projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, izazvane pandemijom korona virusa u 18 lokalnih samouprava“, potpisali su danas Vlada Srbije, njen Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU), Centar za interaktivnu pedagogiju (CIP) i Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) uz podršku Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ).

Cilj projekta je prevazilaženje izazova nastalih usled pandemije u oblasti obrazovanja, poboljšanje pristupa vodi, promocija imunizacije protiv korona virusa, kao i tehnička podrška nadležnim lokalnim institucijama za potrebe praćenja toka pandemije.

Komentari

Vaš komentar