Ministarstvo pravde za unapređenje normi protiv diskriminacije

Vesti 05. mar 202117:18 0 komentara
Ministarstvo pravde Srbije

Ministarka pravde Maja Popović naglasila je u petak da Ministarstvo pravde daje punu podršku unapređenju zakonskih normi koje će u Srbiji sprečiti diskriminaciju.

Pročitajte još:

Ministarka je učestvovala u tematskom dijalogu o predlozima za izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije održanom u Palati Srbija, saopštilo je Ministarstvo pravde.

To ministarstvo, kako je rekla Popović, podržava sve aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prva i društveni dijalog, a koje je organizator skupa, u procesu izrade Polaznih osnova za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, te polaznih osnova za izradu Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti.

„Smatram da će ovim setom biti unapređen položaj svih kategorija ljudi bez obzira na njihova lična svojstva“, rekla je ministarka Popović i dodala da svi moramo biti svesni da je donošenje zakona samo prvi korak u ostvarenju prava.

Ministarka je na skupu na kome su govorile i ministarke Gordana Čomić, Darija Kisić Tepavčević i šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper podsetila da je Zakon o izmenama i dopunama krivičnog zakonika stupio na snagu 1. juna 2017. godine, a da je tada uvedeno krivično delo polno uznemiravanje.

Prema njenim rečima, od stupanja na snagu do 31. januara 2021. godine, prijavljeno je 737 lica za to krivično delo.

U toku je sprovođenje 589 istraga, a podignuto je 136 optužnih akata, dok su sudovi u Srbiji doneli 95 osuđujućih presuda.

„Prepoznavanje žena u kategoriji zaposlenih koje mogu da se nađu u neravnopravnom položaju u odnosu na druge zaposlene veoma je važno pogotovu ako se zna da su žene često i dvostruko diskriminisane, jer su upravo one dominatne žrtve nasilja u porodici i u partnerskim odnosima i često ostaju u nasilnom okruženju upravo iz ekonomskih razloga“, kazala je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!