Ministarstvo odobrilo iskopavanja na Rudniku, meštani najavljuju proteste

Vesti 15. maj 202119:35 > 21:46 62 komentara

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije 26. aprila je odobrilo geološka istraživanja plemenitih i obojenih metala na području opština Topola, Ljig i Gornji Milanovac. Meštani topolskih sela najavljuju proteste zbog ugrožavanja životne sredine. Rukovodstvo Topole najavljuje pravnu borbu.

Na površini od 84 kvadratna kilometra država Srbija je odobrila istražna iskopavanja na obroncima planine Rudnik. Istražna prava data su kompaniji Dunav minerals Beograd. Opština Topola se snabdeva vodom iz vodozahvata u selima Vojkovci i Jarmenovci, a meštani iskopavanja i rudarenje smatraju opasnim po životnu sredinu.

„Kada bi došle kompanije za iskopavanje rude i ispitivanje, to bi bilo za ovaj kraj veliki udarac zbog prodaje voća, naše voće se izvozi na svetsko tržište. Mi ćemo sačekati odluke države. Ako do toga ne bude došlo onda ćemo mi morati da stanemo da branimo našu planinu i naše ognjište“, kaže Saša Savić iz sela Jarmenovci.

„Dolazak korporacija za istraživanje rudnih tela, rudne žice na ovom terenu, za vodu bi bilo katastrofa s obzirom da se opština Topola snabdeva sa ovih izvorišta, odnosno vodozahvata sistema Potočajac i jarmenovačke reke. Slušajući reakciju građana mogu se očekivati raznorazni protesti i radikalizacija celog slučaja“, smatra Dragan Jovanović, takođe meštanin istog sela.

Meštani podrudničkih sela ističu da bi iskopavanjima vazduh bio zagađen, posebno za odmaralište za decu sa disajnim problemima u Jarmenovcima.

U lokalnoj samoupravi Topole kažu da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da ospore dozvolu ministarstva rudarstva o geološkim istraživanjima na padinama planine Rudnik.

„Ako bi ovde došle ćerke firme tih svetskih kompanija, sumnjamo na Rio Tinto, odmah da se razumemo, to bi bila katastofa za nas. Katastofa jedna. Mi smo 2004. godine takve slične najurili odavde, iz Topole, koji su tada radili istraživanja nikla. Istraživanje ne podrazumeva samo iskopavanje već i odvoženje hiljada i hiljada kubika zemlje. Ko će to da vrati? Neposredno ovde pored nas su izvorišta pitke vode, sa jarmenovačke reke, odakle čitava opština Topola pije vodu. Ovo je najlepši deo Šumadije. Ispod su voćnjaci i vinogradi“, rekao je Dragan Jovanović, član Opštinskog veća Topole.

„Opština Topola nije strateški opredeljena ka eksploataciji kako obojenih tako i drugih metala jer sama površina opštine je 76 odsto poljoprivrednog zemljišta, tako da smo mi jedna poljoprivredna opština i okrenuti smo ka zdravoj poljoprivredi. Ono što bi bilo najbolje za građane Topole, ali i za samo ministarstvo jeste da se izmeni rešenje ministarstva i da se selo Vojkovci izostave iz tog istraživanja“, kaže predsednik opštine Topola Igor Petrović.

Ministarstvo rudarstva i energetike tvrdi da se izvođenje geoloških radova planira samo na teritoriji Gornjeg Milanovca.

„U prvoj godini neće biti istražnih bušotina. Činjenica je da 95 odsto geoloških istraživanja ne dovede do eksploatacije. Terenski radovi ne mogu ugroziti izvorišta vode. Po zakonu, vlasnik istražnog prava ne može da vrši istraživanje bez apsolutne saglasnosti vlasnika parcele. Spomenik prirode Ostrovica je izuzet iz istaživanja plemenitih i obojenih metala“, rečeno je iz tog ministarstva.

Posle odgovora na pitanja N1, od strane Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, rukovodstvo Topole je dobilo poziv na sastanak kod potpredsednice Vlade i ministarke Zorane Mihajlović, koji će biti održan u utorak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare