Ministarstvo odbrane: Sonja Bajić izgubila zakonski osnov za korišćenje stana

Vesti 17. jul 202100:05 30 komentara
Sonja Bajić
N1

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je Sonja Bajić iseljena iz stana u Beogradu pošto je izgubila zakonski osnov za njegovo korišćenje.

Podsetimo, Bajić je iseljena iz stana u kojem živi sa troje dece od kojih je jedno maloletno. Ona je u ulici Džona Kenedija od 1998. godine živela sa suprugom, koji je taj stan dobio na korišćenje kao vojno lice.

Nakon razvoda je sa troje dece nastavila da živi u istom stanu, uz plaćanje zakupa koji sada iznosi osam hiljada dinara.

Kako je objasnila za N1, izvršitelji i vojna policija su se, tokom iseljenja, pozivali na presudu iz 2014. godine ali ona je ukazala na rešenje iz iste godine koje joj omogućava da stan koristi do okončanja vanparničnog postupka.

U odgovoru za N1 Ministarstvo odbrane navodi da je rešenjem nadležne Stambene komisije u decembru 1997. godine jednosoban službeni stan u ulici Džona Кenedija 28 na Novom Beogradu, dodeljen Bojanu Bajiću, tada podoficiru na službi u Vojsci Srbije, na osnovu specifične vojne službe koju je obavljao.

„U Rešenju je navedeno da je pripadajuća struktura stana određena i na ime tadašnje supruge Sonje, kao člana porodičnog domaćinstva“, navodi se u dopisu poslatom N1.

Na osnovu navedenog Rešenja, Bojan Bajić je u martu 1999. godine zaključio ugovor o zakupu službenog stana sa Vojnograđevinskom direkcijom „Beograd“, istie se u dopisu i dodaje:

„U februaru 2005. godine Bojanu Bajiću je prestala profesionalna vojna služba bez prava na penziju, a samim tim imenovanom i članovima njegove porodice, prestao je i pravni osnov korišćenja službenog stana na navedenoj adresi, jer prema članu 15. Pravilnika o kriterijumima za davanje na korišćenje stanova za službene potrebe profesionalnim pripadnicima VJ („Službeni vojni list“ br. 18/95) koji je bio na snazi u vreme donošenja rešenja o dodeli stana, vojnik gubi pravo na službeni stan dat u zakup i ugovor o zakupu se raskida danom prestanka službe u vojsci“.

Nakon toga, dodaje Ministarstvo, Bojan Bajić se iselio iz stana, a Sonja Bajić je nastavila i dalje da koristi predmetni stan, kao i posle razvoda koji je usledio 2006. godine.

„U februaru 2013. godine doneta je presuda Apelacionog suda, u čijem obrazloženju stoji da bez obzira što Sonja Bajić nije lice koje se bespravno uselilo u predmetni stan, od dana prestanka profesionalne vojne službe njenog bivšeg supruga, čiji je član domaćinstva bila, imenovana nema pravni osnov za korišćenje predmetnog stana“, navodi Ministarstvo.

„Presudom Apelacionog suda tužena Sonja Bajić je obavezana da se sa svim licima i stvarima iseli iz stana na navedenoj adresi i da stan ispražnjen od lica i stvari preda tužiocu – Vojnograđevinskom centru ‘Beograd’, na slobodno korišćenje i raspolaganje, u roku od 60 dana od dana prijema prepisa presude, pod pretnjom izvršenja“, piše dalje u dopisu.

U postupku izvršenja navedene presude, protiv izvršnog dužnika Sonje Bajić, Treći osnovni sud u Beogradu u julu 2014. godine doneo je Rešenje o izvršenju, a radi sprovođenja istog javni izvršitelj je u junu 2021. godine doneo zaključak kojim je u ovom predmetu zakazano sprovođenje izvršenja iseljenjem imenovane sa svim licima i stvarima iz predmetnog stana, za 30. jun 2021. godine. Navedeni zaključak je realizovan u zakazanom terminu, uz učešće ovlašćenog lica Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane, a dužniku Sonji Bajić ostavljen je rok od 30 dana za preuzimanje pokretnih – popisanih stvari iz stana, navodi Ministartsvo odbrane.

„Takođe napominjemo da je nakon donošenja presude Apelacionog suda Stambena komisija Uprave za tradiciju, standard i veterane u decembru 2014. godine donela privremeno rešenje u kojem je u dispozitivu navela da se predmetni stan imenovanoj daje u zakup na privremeno korišćenje do okončanja postupka promene nosioca zakupa na stanu u smislu člana 34. stav 1. a u vezi sa stavom 5. Zakona o stanovanju, sa obavezom da u roku od 60 dana od dana konačnosti ovog rešenja imenovana pokrene vanparnični postupak pred nadležnim sudom i dokaz o promeni nosioca zakupa na stanu dostavi Stambenoj komisiji.

Navedeno privremeno rešenje doneto je u kontekstu Ustavnog prava iz člana 66. Ustava RS, po kom porodica, majka i samohrani roditelj i dete u Republici Srbiji uživaju posebnu zaštitu u skladu sa zakonom. Stambena komisija je zaključila da se privremenim rešenjem može privremeno rešiti status imenovane zajedno sa članovima njenog porodičnog domaćinstva sve do okončanja vanparničnog postupka u kome će se vremenom pružiti mogućnost imenovanoj da izdejstvuje promenu prava zakupa sa ranijeg nosioca zakupa tj. njenog bivšeg supruga na nju, dokazujući da predmetni stan nije pribavljen sredstvima budžeta opredeljenim za nabavku službenih stanova već se radi o stanu u društvenom vlasništvu na kom pravo zakupa nakon razvoda prelazi na člana porodičnog domaćinstva koji je nastavio da koristi stan nakon što je isti napustio raniji zakupac stana“, piše u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da Sonja Bajić u određenom roku nije pokrenula vanparnični postupak za promenu namene nosioca prava zakupa stana pred nadležnim sudom, te je istekom roka od 60 dana od prijema rešenja od strane imenovane, prestalo pravno dejstvo predmetnog rešenja, a samim tim i zakonski osnov za dalje korišćenje predmetnog stana od strane imenovane.

„Imenovana je vanparnični postupak pokrenula tek 2021. godine i od aprila 2021. godine taj predmet se nalazi u Trećem osnovnom sudu u Beogradu“, precizira se u saopštenju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare