Ministarstvo obustavilo postupak upisa novog rukovodstva jevrejske zajednice

Vesti 22. sep 202211:10
Podeli:
Izvor: N1

Jevrejska opština Zemun saopštila je da je da Ministarstvo pravde dostavilo rešenje o prekidu upisa Aleksandra Albaharija u Registar crkava i verskih zajednica kao predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije. Stav Jevrejske opštine Zemun je da se jedino razgovorom unutar zajednice problemi mogu pravedno rešiti, rečeno je za portal N1 u ovoj organizaciji.

Predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel kaže u saopštenju da želi da se situacija u zajednici razreši.

„Bez obzira na lične netrpeljivosti koji su mnogi iskazivali, moja dužnost kao predsednika JO Zemun je da sednem sa ostalim predsednicima i da pokušam da dam doprinos zajedničkom rešenju u kome neće biti poraženih i pobeđenih. Ako neko insistira da mora biti pobednika, onda je uputno da rasplet prepustimo sudovima, za koji očekujem da će se sigurno desiti u nekoliko narednih godina. Kako će Savez do tada funkcionisati ostaje da se vidi, ali je jedno sigurno – novac do tada neće moći da se koristi. Ključno pitanje je da li će Republika Srbija obustaviti dalju isplatu iz budžeta. Svako dalje korišćenje sredstava koja Savez dobija od RS predstavlja kršenje zakona“, kaže se u saopštenju Jevrejske opštine Zemun.

Kako nam je rečeno u ovoj organizaciji, i stav Ministarstva pravde je da se ne donose nikakve odluke o Savezu jevrejskih opština dok se ne donesu sudske odluke i ne dođe do dogovora unutar nje.

Podsećamo da je u Savezu jevrejskih opština došlo do raskola i da oba rukovodstva tvrde da se legalna.

Komentari

Vaš komentar