Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat

Vesti 18. jun 202115:56 > 16:02
Izvor: N1

Ministarstvo kulture i informisanja odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".

Reagujući na pismo koje je „takozvani Nacionalni muzej Kosova“ uputio Međunarodnom savetu muzeja (ICOM), iz ministarstva su ocenili da je u pitanju „zloupotreba kulture i međunarodnih foruma, kao i obmanjivanje javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija“.

„Reč je o pokušaju skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja, što je i na međunarodnom planu dobro prepoznato“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je apelovalo na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da „ne podležu ovakvim pritiscima, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama“.

„Cilj ovakvih pokušaja je providan, da ponavljanjem fraza iza kojih ne stoji ništa osim beskrupulozne želje za promocijom sopstvenih političkih ciljeva, učine normalnim ili uverljivim tvrdnje koje su svakom iole upućenom, i laiku i stručnjaku očigledno besmislene“, piše u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar