Ministarstvo kulture: Priština prisvaja kulturno nasleđe na Kosovu

Vesti 08. jul 202212:04 1 komentar
ARMEND NIMANI / AFP

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije ocenilo je da privremene institucije samouprave u Prištini nastavjaju s licemernim provokacijama sa ciljem prisvajanja kulturnog nasleđa na Kosovu.

„Na delu je još jedan primer lažne brige o kulturnom nasleđu da bi se ono prisvojilo i falsifikovanjem utopilo u izmišljeno nasleđe nepostojeće države. Metod je poznat od ranije, reč je o obmanjivanju međunarodnih organizacija u pokušaju stvaranja utiska o postojanju neke nove vrste ‘kosovskog’ nasleđa“ navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da je istovremeno reč i o skretanju pažnje sa stvarnog ugrožavanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, jer Priština po pravilu pokazuje navodnu zabrinutost za kulturno nasleđe upravo u trenucima kada stvara klimu straha i nestabilnosti različitim jednostranim i nasilnim potezima i uskraćuje prava Srba.

„Ovaj pokušaj manipulacije je posebno očigledan kada se ima u vidu duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji. Samo u prethodne dve decenije na prostoru Kosova i Metohije uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ponovo pozvalo sve međunarodne organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, da „ne nasedaju na ovakve predstave, već da svoj rad nastave u skladu s međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare