Ministarstvo kulture o zahtevu Prištine: Farsa i dalja eskalacija besmisla

Vesti 15. jul 202110:44 5 komentara
N1

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije nazvalo je danas" farsom" i "daljom eskalacijom besmisla" najave iz Prištine da će od Beograda tražiti obeštećenje za uništavanje spomenika.

Reč je o pokušaju da se srpsko kulturno nasleđe bezočno prisvoji i zloupotrebi radi „stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija“, ukazuje se u saopštenju Ministarstva.

Povezane vesti

Prema saopštenju, „ovaj pokušaj obmane, prvenstveno upućen međunarodnoj javnosti, polazi od loše pretpostavke da će neveštim oponašanjem države ostvariti svoju jednostranu i destruktivnu agendu, u kojoj je kulturnom nasleđu isključivo namenjena uloga dimne zavese i taoca“.

Ministarstvo smatra da se radi o „opskurnoj optužbi“ onih koji neguju višedecenijske tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu i Metohiji, na račun onih koji su ga posvećeno i požrtvovano branili.

Kako se podseća, od devedesetih godina, preko 2004. i sistematskog rušenja, paljenja i skrnavljenja, pa do danas, na delu je kontinuitet razaranja srpskog kulturnog nasleđa u cilju brisanja tragova postojanja srpskog naroda.

„Jedino je novo što se uobičajenim fizičkim oblicima nasilja, sada pridružuju i ovakvi nasrtaji i lažno optuživanje Srbije“, ocenjuje Ministarstvo.

U saopštenju se najavljuje da će Ministarstvo nastaviti „neumorno da ukazuje na podvale, podmetanja, i jeftine trikove i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost našeg kulturnog blaga za nacionalni identitet i svetsku baštinu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare