Ministarstvo kulture najavljuje obnovu: Staro zdanje na listi prioriteta

Vesti 24. mar 202218:25 7 komentara
N1

Predstavnici Ministarstva kulture i informisanja su danas, zajedno sa stručnjacima Republičkog zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Кragujevac, obišli Staro zdanje u Aranđelovcu, koje je oštećeno u požaru, i održali sastanak sa predsednikom opštine, objavljeno je na zvaničnom Instagram nalogu Ministarstva.

Kako se navodi, nakon uvida u stanje zaključeno je da je šteta izazvana požarom zahvatila 200 od 9.000 kvadratnih metara objekta.

POVEZANE VESTI:

„Opština Aranđelovac će zajedno sa nadležnom službom zaštite započeti sa hitnim intervencijama na objektu. Biće postavljena privremena zaštita stradalog dela krovne konstrukcije, čišćenje celog prostora i obezbeđenje svih otvora na zgradi u cilju sprečavanja daljeg oštećenja i neovlašćenog ulaska“, najavljuju iz Ministarstva.

Dodaje se i da će kragujevački zavod pokrenuti proceduru kategorizacije Starog zdanja za spomenik kulture od velikog značaja.

„Završena je izrada idejnog rešenja sanacije i restauracije objekta, sledeći korak je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izvođenje radova“, navode iz Ministarstva.

Podsećaju i da se Staro zdanje nalazi na listi prioriteta projekta „Dvorci Srbije- zaštita kulturnog nasleđa“ koje je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

Zaštitom i vraćanjem u život ove vrste dragocenog spomeničkog nasleđa, kako se ističe, obogatiće se kulturni život i turistički potencijal gradova u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare