Ministarstvo na upit N1: Istraga o uzrocima nesreće u rudniku Soko još je u toku

Vesti 07. apr 202211:38 > 19:34 2 komentara
Tanjug/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Zoran Petrović

Ministarstvo rudarstva i energetike još nije saopštilo prve rezultate istrage nesreće u rudniku Soko kod Sokobanje, od koje je prošlo nedelju dana. To ministarstvo je, na pitanje N1, saopštilo da je vanredni inspekcijski nadzor u toku, te da će "po završetku vanrednog inspekcijskog nadzora, o njegovom ishodu i uzrocima ove tragedije javnost biti obaveštena".

Ministarstvo podseća da je u jami rudnika mrkog uglja „Soko“, u delu ležišta uglja Istočnog polja, u trećoj smeni, „pri vršenju rudarskih radova na eksploataciji uglja, 1. aprila 2022. godine u 04.07 časova, dogodila se rudarska nesreća na otkopnoj etaži VN-3 na otkopu VN-3/1, kada je došlo do eskalacije metana, pri čemu je nastradalo osam i povređeno 20 rudara“.

POVEZANE VESTI:

„Odmah posle nesreće 1. aprila formirana je i komisija sastavljena od stručnih lica rudarske struke i lica za metanometriju, radi utvrđivanja uzroka nesreće, koja je zajedno sa rudarskim inspektorom istog dana sišla u jamu na mesto nesreće i počela rad. Takođe, javni tužilac, koji je odmah izašao na lice mesta, rukovodi postupkom u okviru koga ispituje okolnosti i sprovodi istragu radi utvrđivanja da li postoje osnovi za optuženje, pri čemu je angažovana i policija“ , navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će rudarski inspektor, nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u skladu sa zakonskom obavezom, u najkraćem roku podneti tužiocu obrazloženi izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće, koji na osnovu tog izveštaja, ali i drugih sprovedenih radnji, sprovodi dalji postupak.

U konkretnom slučaju, kako dodaju, rudarski inspektor utvrđuje činjenice, obezbeđuje dokaze, vrši uviđaj, odnosno pregleda i proverava lokaciju, objekte, postrojenja, uređaje, opremu, pribor.

„I druga sredstva rada i druge predmete od značaja za inspekcijski nadzor. Zatim, vrši uvid u javne i lične isprave, uzima pisane i usmene izjave lica, vrši uvid u pojedinačna akta, evidencije, odobrenja, projektnu i tehničku dokumentaciju, ugovore i drugu dokumentaciju nadziranog subjekta od značaja za inspekcijski nadzor, uzima potrebne uzorke i preduzima druge radnje“, navodi Ministarstvo rudarstva na upit N1.

Ministarstvo do sada nije komentarisalo navode pojedinih rudara da je oprema u rudniku bila neadekvatna, tvrdeći da je rudnik „Soko“ najsavremenike opremljen. U razgovoru za N1, jedan od preživelih rudara Saša Dimitrijević krivi upravu rudnika za osam stradalih rudara jer su, kako tvrdi, i nadležni znali da se nalaze na kritičnom terenu, te da je trebalo sve ispitati, a onda slati rudare u jamu, u kojoj je uvek neka količina metana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare