Ministarstvo i sindikati o odgovoru na nasilje u školama: Formira se Radna grupa

Vesti 21. nov 202214:59 18 komentara
Shutterstock/ilustracija

Ministar prosvete Branko Ružić održao je sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata na kom je dogovoren rad Radne grupe za prevenciju i sankcionisanje nasilja u školama koja će razmatrati predloge i ideje za usavršavanje sistema podrške prevenciji i rešavanja nasilja u školama i većeg poštovanja reda i rada u njima, a u koju će biti uključeni i predstavnici sindikata, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Ružić je, kako se navodi, istakao da je u ovom momentu najvažnije da osiguramo da se sve što je propisano primenjuje i da će Radna grupa u najkraćem roku proceniti šta je najbolje preduzeti od novih mera kako bismo pomogli učeniku, odnosno nastavniku nad kojim se vrši nasilje.

POVEZANE VESTI:

On je dodao da će se jednaka pažnja posvetiti i unapređenju vaspitnog rada sa učenicima koji izvrše nasilje, jer i njima treba pomoći da se vrate na dobar put.

U saopštenju se navodi i da su predstavnici sindikata, u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija, izrazili potrebu da se ponovo pokrene dijalog o uvođenju platnih razreda i platnih grupa.

Prosvetarima povišica od 12,5 odsto

Predstavnici Ministarstva finansija su, kako se prenosi u saopštenju, rekli da je budžet u skupštinskoj proceduri i da će biti povišice za prosvetne radnike od 12,5 odsto, a da će o sledećim eventualnim povećanjima biti razgovora.

U toku je prikupljanje informacija po školama za raspisivanje šeste faze konkursa za zapošljavanje za 50 odsto i više norme, čime će se od prve faze do danas ukupno zaposliti oko 17.000 prosvetnih radnika za stalno, stoji u saopštenju Ministarstva prosvete.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare