Ministarstvo: Brza reakcija izuzetno značajna kod pretnji i napada na novinare

Vesti 02. nov 202111:03 0 komentara
N1/ilustracija

Brza i efikasna reakcija nadležnih organa izuzetno značajna u svim slučajevima pretnji i napada na novinare, a kažnjavanjem počinioca tih dela se šalje poruku da su napadi na novinare i medijske radnike nedopustivi, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

„Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja konkretnim aktivnostima doprinose poboljšanju stanja na medijskoj sceni i potpuno su posvećeni kreiranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije“, navodi se u saopštenju ministarstva povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Ministarstvo je naglasilo da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, kao i da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet nijednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

„Svako demokratsko društvo ima obavezu da ne samo na današnji dan, već stalno radi na stvaranju što bezbednijeg okruženja za rad novinara“, ocenili su iz ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija je usvojila Akcioni plan za primenu medijske strategije za period od 2020-2025. godine, a formirana je i Radna grupa za praćenje njegovog sprovođenja, kao i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Кloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!