Ministarka privrede predstavila Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne

Vesti 26. maj. 202111:21 > 12:169 komentara
Podeli:
Izvor: FoNet/Aleksandar Barda

Ministarka privrede Anđelka Atanasković predstavila je poslanicima Skupštine Srbije Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se, kako je rekla, "štite investicije poslovnih subjekata uz primenu znanja i iskustva čijim bi se otkrivanjem nanela šteta investitoru".

„Poslovnom tajnom mogu da se zaštite razne vrste informacija kao što su postupci proizvodnje, poslovni i finansijski planovi, reklamne strategije, rezultati ispitivanja tržišta, spiskovi dobavljača i klijenata, arhitektonski projekti i slično. Sve ove informacije obezbeđuju prednost nad konkurencijom i investitorima je važno da se ti podaci zaštite“, rekla je ministarka.

Ona je u Skupštini rekla da su u uslovima savremenog poslovanja i prekogranične trgovine, rizici od otkrivanja poslovne tajne sve izraženiji, a da je smisao ovog zakona da se pravno sankcioniše svaki akt neovlašćenog otkrivanja informacija.

Atanasković je dodala da se novim zakonom precizira koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu kao poslovna tajna.

„Preciziraju se slučajevi pod kojima se pribavljanje, korišćenje i otkrivanje informacije koja predstavlja poslovnu tajnu smatra zakonitim, a pod kojim uslovima se smatra nezakonitim“, navela je ministarka privrede.

Atanasković je istakla i da se Zakonom o zaštiti poslovne tajne domaće zakonodavstvo uskladjuje sa propisima Evropske unije.

Ministarka privrede kaže da cela Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, radi na poboljšanju uslova života za sve građane i o tome najbolje govori minimalni pad privrede od 0,9 odsto.

Atanasković je rekla da su investicije nastavile da „dolaze u Srbiju“ i tokom pandemije, a nije bilo gašenja radnih mesta i firmi zahvaljući podršci države koja je, kroz razne vidove pomoći tokom pandemije, iznosila osam milijardi evra.

Mi smo maltene jedina zemlja u Evropi koja je uspela da spasi stanovništvo i privredu vakcinacijom, čak bi nam i Švajcarska pozavidela na organizaciji vakcinacije, rekla je ona.

Srbija ide krupnim koracima napred, dodala je Atanasković.

Komentari

Vaš komentar