Ministarka pravde: Set predloga pravosudnih zakona u januaru pred poslanicima

Vesti 08. nov 202213:50 0 komentara
TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Ministarka pravde Maja Popović najavila je da bi set predloga pravosudnih zakona, nephodnih da bi se primenile izmenjene odredbe Ustava, trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije u januaru naredne godine.

„To je veoma zahtevan i obiman posao, rok je dosta kratak, po Ustavnom zakonu godinu dana, ali ćemo uspeti, jer se intenzivno radi“, rekla je Popović u raspravi „Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana – izazovi i rešenja“.

Podsetivši na Ustavne promene u pravosudnom delu, izvršene pre oko godinu dana, ona je navela da su ih građani podržali na referendumu čime je „osnažena vladavina prava i pravna sigurnost, stvoreni uslovi za efikasniju zaštitu ljudskih prava, povećanje životnog standarda, ekonomski razvoj države i njenih demokratskih kapaciteta“.

„Reč je o korenitim, tektonskim, delekosežnim promenama koje značajno utiču na jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, koje suštinski podrazumevaju isključivanje politike iz izbora sudija i tužilaca, kao i uspostavljanje boljeg sistema predlaganja, premeštaja i prestanka njihovih funkcija“, rekla je Popović, podsetivši da se radi o izmena pet zakona o sudijama i tužiocima.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je „jačanje vladavine prava stub EU, osnovna vrednosta na kojoj gradimo naše društvo, vrednost koju delimo sa Srbijom i želimo zajedno da je ojačamo“.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca (UST) Nenad Stefanović, koji je Viši javni tužilac u Beogradu, rekao je da to udruženje uputilo veliki broj pisanih komentara na radne verzije Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o visokom savetu tužilaštva.

„Najvažnije je da se očuvaju i unaprede dostignuti standardi u ovoj oblasti, imajući u vidu da svako reformsko rešenje treba pre svega da donese napredak, a ne da bude lošije u odnosu na postojeći sistem“, rekao je Stefanović.

Govoreći o „nelogičnostima“, on je naveo da je potrebno razgraničiti nadležnosti izmedju Vrhovnog javnog tužilaštva i Visokog saveta tužilaštva, tako da se odluke o postupanju u konkretnim predmetima, uključujući prigovor na obavezno uputstvo, donose unutar javnog tužilaštva a ne tužilačkog saveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!