Ministarka pravde: Preispitati odgovornost sudije u slučaju nesreće na Karaburmi

Vesti 23. jul. 202121:3099 komentara
Podeli:
Izvor: Fonet/Zoran Mrđa

Ministarka pravde Maja Popović navela je da će u skladu sa svojim nadležnostima inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak, koji nije odredio pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi, u kojoj je stradao devetogodišnji dečak, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Pročitajte i:

„Povodom opravdanog uznemirenja građana koje se dogodilo zbog odluke sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, da osumnjičenom Lazaru Galiću ne odredi pritvor, zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila u Ulici Marijane Gregoran na Karaburmi, u kojoj je nastradao dečak od devet godina i povređen dečak od četiri godine, u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao – napustio lice mesta, te u situaciji kada je u konkretnom slučaju postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora, pozdravljam odluku Vanraspravnog krivičnog veća“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Podsećamo, vanraspravno krivično veće Prvog osnovnog suda u Beogradu uvažilo je žalbu javnog tužioca Prvog OJT u Beogradu i preinačilo rešenje sudije za prethodni postupak i osumnjičenom Lazaru Galiću određen je pritvor do 30 dana.

„Kao ministru pravde dužnost mi je da se uzdržavam od komentarisanja sudskih odluka, međutim, imajući u vidu sve okolnosti ovog slučaja, ističem da ću u skladu sa svojim nadležnostima, kako ministra pravde, tako i člana Visokog saveta sudstva, inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak. Obezbeđivanje pravne sigurnosti svih naših građana apsolutni je prioritet Ministarstva pravde“, dodaje se u saopštenju.

Dečak je u nedelju uveče s ocem i mlađim bratom od četiri godine prelazio ulicu na pešačkom prelazu, kad je na njih autom naleteo Lazar Galić (38), koji je potom pobegao s lica mesta.

Tužilaštvo je nakon saslušanja, na kom se Galić branio ćutanjem, tražilo pritvor do 30 dana, ali je on tada pušten na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta prebivališta.

Komentari

Vaš komentar