Ministarka pravde: Izmenom Ustava isključiće se politika iz izbora sudija

Vesti 14. jan. 202209:4876 komentara
Podeli:
Maja Popović
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da će promene Ustava Srbije u delu o pravosuđu, o kojima će se građani izjašnjavati na referendumu 16. januara, isključiti učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javih tužilaca.

„Cilj ovih promena Ustava je i uspostavljanje boljeg sistema predlaganja, premeštaja i prestanka njihove funkcije. To će omogućiti da ulazak u pravosuđe bude zasnovan na objektivnim kriterijumima vrednovanja i pravičnim procedurama izbora, a samim tim biće unapređen kvalitet pravde“, kazala je Popović za list „Politika“.

Povezane vesti

Popović je istakla da se predloženim izmenama Ustava jača vladavina prava, koja se ostvaruje i kroz nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca.

"To će otvoriti uslove za bolju i efikasniju zaštitu ljudskih prava, jer vladavina prava na njima počiva i povećava pravnu sigurnost. Veća pravna sigurnost uticaće i na priliv, naročito stranih, investicija", ocenila je ona.

Popović je navela da će Ministarstvo pravde ove godine, ukoliko promene budu potvrđene referendumom, pripremiti set pravosudnih zakona koje treba doneti zbog usklađivanja sa izmenjenim Ustavom.

Dodala je da se za 2022. godinu pripremaju i izmene i dopune Zakona o parničnom postupku i Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnoj zaštiti maloletnih osoba.

Komentari

Vaš komentar