Ministarka: Od promene Ustava zavisi ispunjenje preporuka GREKO o korupciji

Vesti 14. sep 202118:001 komentar
Ustav Srbije
Izvor: N1

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da od promena Ustava Srbije zavisi ispunjenje preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO) što bi, kako je ocenila, omogućilo da Srbije ne bude više na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja u oblasti sprečavanja korupcije.

Tokom javnog slušanja o Nacrtu akta o promeni Ustava Srbije i Nacrtu ustavnog zakona za sprovodjenje Ustava u Kragujevcu, ministarka Popović je rekla da promene najvišeg pravnog akta predstavljaju i uslov za reformu pravnog sistema i jačanje vladavine prava, kao osnova svakog demokratskog društva.

Naglasila je da od predloženih promena zavisi ispunjenje brojnih aktivnosti predvidjenih Pregovaračkim poglavljem 23 u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali je dodala da se promene ustava sprovode prevashodno u interesu gradjana Srbije, radi unapređenja pravnog sistema, jačanja nezavisnosti i nepristrasnosti pravosudja.

Ispred ministarstva pravde, javnom slušanju su prisustvovali i državni sekretar Livija Pavićević, šef Кabineta Marijana Savić Simić i viši savetnik Vladimir Vinš.

U javnom slušanju učestvovali su i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Jelena Žarić Кovačević, članovi resornog odbora Skupštine, članovi Radne grupe, kao i šira javnost – predstavnici sudova, tužilaštava i strukovnih udruženja.

Komentari

Vaš komentar