Ministar Popović: Srbija uplatila celokupna sredstva za obnovu Hilandara

Vesti 20. apr. 202115:5110 komentara
Podeli:
Izvor: Kabinet ministra Nenada Popovića

Obećanje predsednika Aleksandar Vučića da će Srbija uplatiti u celosti sredstva neophodna za obnovu manastira Hilandar je ispunjeno, izjavio je ministar Vlade Srbije i zamenik predsednika državne Komisije za obnovu Hilandara Nenad Popović.

„Uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa posetio sam manastir Hilandar i uverio se da radovi na obnovi ove, jedne od najstarijih i najvrednijih srpskih svetinja, protiču u najboljem redu“, rekao je Popović, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Povezane vesti:

On je naveo da je Vučić obećao sredstva za obnovu manastira prilikom božićne posete Hilandaru.

Popović je dodao da je požar koji je izbio u martu 2004. godine progutao severnu polovinu manastira i da je izgorelo šest od ukupno devet konaka.

„To je bio požar razorniji od požara u Notr Damu. Hvala Bogu na tome što niko nije stradao, kao i da nije stradala ni riznica, ni crkva. Od 14. veka nije bilo ovako velikih radova na Hilandaru“, rekao je ministar.

On je podsetio da je manastir Hilandar „srpska ustanova koja od 1198. godine do danas ima neprekidni kontinuitet“.

„Podrška Hilandaru je podrška očuvanju naše istorije i sećanja na viševekovno trajanje srpske države i Crkve. To je podrška i za našu budućnost, koju gradimo razvijajući se kao moderno, uspešno i demokratsko društvo, ali na čvrstim stubovima naše pravoslavne vere i velike državne ideje slobodne i nezavisne srpske države, koju su gradili naši najveći vladari“, rekao je Popović

Komentari

Vaš komentar