Stefanović u Raški: Deo vojske u povišenoj borbenoj gotovosti, ne provociramo

Vesti 23. sep 202114:18 > 15:35 12 komentara
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem obišao deo snaga u Raški "koje se nalaze u prvom stepenu pripravnosti", izjavio je da povišena borbena gotovost Vojske Srbije (VS) u kasarnama u Raški i Novom Pazaru "nije provokacija", ali je dodao da je VS "spremna da zaštiti svoj narod ukoliko bilo šta ugrožava njegov život".

„Želimo da pošaljemo poruku da niko ne pomisli da nad srpskim narodom može da učini bilo šta. Nećemo dozvoliti nove pogrome, neće biti novih Oluja, Bljeskova ili sličnih akcija. Naša vojska ne želi da provocira, ne deluje van zakonskih okvira i međunarodnih konvencija, ali je spremna da zaštiti svoj narod ukoliko bilo šta ugrožava njegov život“, rekao je Stefanović prilikom obilaska kasarni u Raški i Novom Pazaru.

Nakon obilaska jedinica u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški, Stefanović je rekao da su one u povišenoj borbenoj gotovosti po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a kao „sredstvo odvraćanja“.

On je istakao da su vojnici raspoloženi, visoko motivisani i dobro opremljeni.

„Mi nismo povukli niti jedan potez kako bismo ugrozili živote ljudi, nismo preduzeli nešto što bi se moglo tumačiti kao provokacija. Sve provokacije su stigle iz Prištine. (Načelnik GŠ VS) general Milan Mojsilović je u stalnom kontaktu sa komandantom Kfora, trudimo se da razgovorom spustimo tenzije, ali i da pokažemo da na provokacije nećemo ćutati“, dodao je Stefanović.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da umesto birokratskih saopštenja u kojima, kako je rekao, pozivaju obe strane na smirivanje tenzija, zaštite živote Srba, da ne budu prebijani i da njihovo kretanje ne bude ograničavano.

Obilasku je prethodio sastanak sa komandantima dela jedinica Vojske Srbije, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane/Ilustracija
Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare