Minić: Rezolucija EP predstavlja poraz, naše afere postale evropski problem

Vesti 26. mar 202115:26 > 15:40 18 komentara
N1

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić kaže za N1 da posle rezolucije o izveštaju o Srbiji koju je usvojio Evropski parlament ne preovladava zadovoljstvo, već da ona predstavlja poraz dosadašnje politike i dodaje da Srbija nazaduje na evropskom putu.

„Rezolucija je opširna, pokriva mnogo oblasti, zahteva ozbiljnu analizu, preispitivanje naše politike prema Evropskoj uniji, ocena je da Srbija na tom putu nazaduje. Napredak je ostvaren u ekonomiji, regionalnoj saradnji, takođe, Srbija ima stav o dijalogu Beograda i Prištine, sve ostalo je pod velikim znakom pitanja, posebno vladavina prava. Naša javnost je bila veoma zainteresovana za sve afere, ovog puta naše afere nisu samo domaći problem, već evropski. Sada će institucije Evropske unije insistirati da se svi ti nedovršeni poslovi privedu kraju, a to je veliki zahtev vlastima u Srbiji“, rekla je Minić.

Povezane vesti:

Ona dodaje da je ovo najveći poraz Srpske napredne stranke koja je, kako kaže, izgubila podršku Evropske narodne partije.

„Glasanje pokazuje da su sve najvažnije grupacije glasale za usvajanje izveštaja, bilo je nekih i protiv i onih uzdržanih, ali svi glavni akteri su se usaglasili i to ne može da bude bez posledica. SNS je izgubila svog najvažnijeg saveznika u Evropskom parlamentu, a saveznici su u politici najvažniji. Kao zemlja smo ostali bez ozbiljne političke podrške u EP“, rekla je Jelica Minić.

Kaže da se od Srbije traži otvorenija komunikacija sa Evropskim parlamentom i da treba voditi računa o predloženoj novoj metodologiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Naglašava se da će rasti uloga zemalja članica, a sada vidimo da su zemlje članice to shvatile, usvojene su rezolucije i za Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju, ali oni su bili mnogo više ohrabrujući“, rekla je Minić . Dodala je i da nam se zamera da širimo negativni narativ o Evropskoj uniji, da ga širimo čak i u regionu.

„Zameraju nam odnose sa Rusijom, Kinom i Turskom, a deklarativno idemo ka Evropskoj uniji. To su delovi rezolucije gde dobijamo ozbiljne zamerke prema politici koju vodimo. Vladavina prava je ključna, najvažnija, a u međuvremenu su dodati i napadi na KRIK i CRTU. Evropska unija je zgrožena kako se poslanici u Skupštini Srbije obraćaju“, kazala je Minić.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji kaže da nije sigurna da ova rezolucija zabrinjava nekog u Srpskoj naprednoj stranci.

„Ne znam koliko oni o tome razmišljaju, ali opet, slede nam izbori, ovo neće u narednim izborima biti kapital koji će SNS moći da stavi na sto. Rezolucija je vrlo zabrinjavajuća, ocena koja je došla spolja i treba da brine one koji spremaju naredne izbore. Mnoge afere koje su sada isplivale ne doprinose imidžu SNS i oni se moraju time pozabaviti“, rekla je Jelica Minić.

Ona je, međutim, dodala da ova vlast ima i neke uspehe, da je to pre svega politika nabavljanja vakcina, koja se mora pohvaliti, ali se, kako navodi, ne može reći da je to dovoljno.

„To je pozitivno uticalo na sliku o Srbiji, ali Srbija se silom prilika oslonila na Kinu i Rusiju u nabavci vakcina, to ne govori dobro o Evropskoj uniji, ali to je posebna priča. Oni imaju unutrašnjih problema. Mi pripadamo Evropi, gravitiramo centralnoj Evropi, našu evropsku priču moramo da stavimo na centralni put. Ukoliko EU bude imala veće probleme, to će se reflektovati i na nas. Naš interes je da Evropska unija popravi odnose sa Rusijiom i Kinom i da se mi ne nalazimo na klackalici između njih“, zaključila je Minić.

Celo gostovanje pogledajte i okviru snimka emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare