Minić o spomeniku: Kao da smo kupovali bakar na tone, a ne skulpturu

Vesti 01. feb 202119:38 > 19:49 7 komentara

Ne iznenađuje me što je cena spomenika Stefanu Nemanji tajna, jer je u Srbiji sve tajna od ugovora do ogromnih ulaganja, rekao je za N1 Zlatko Minić iz Tranparentnosti Srbija.

On podseća i na zanimljiv paradoks kada je predsednik Aleksandar Vučić rekao da kada budemo čuli cenu po kojoj su nabavljene vakcine da ćemo i njemu podići spomenik.

Minić dodaje i da mu je čudno da ruski vajar ne želi da se zna cena spomenika i da se zna samo okvirna cena spomenika od 9 miliona evra.

„Govori se o metrima, tonama, kao da smo kupovali bakar na tone, a ne skulpturu“, kaže on.

Povezane vesti:

Na pitanje zbog čega nijedno državno telo ne reaguje, budući da građani imaju pravo da znaju cenu spomenika, Minić kaže:

„Građani su anestezirani, navikli su na ovo što im se „potura“, da ništa ne treba da pitaju, da će da im se kaže. Kao da je to tuđi novac. Mi iz Transparentnosti Srbija kada pitamo to, dobijemo komentare „ko smo mi da pitamo nešto državu“.

Minić kaže da ne zna zbog čega vlast krije cenu nabavke kineske vakcine, kao ni to da li je razlog taj što je najskuplja.

„To se ne zna, možda i ima opravdanja, kada je jagma onda postoji neki nivo tajnosti, možda se nabavlja preko posrednika, ali ako smo mi ugovorili 11 miliona vakcina onda više ne možemo da ugrozimo naše interese i reći koliko je novca potrošeno. Čini mi se da je neopravdano što to ne znamo, ali mi i dalje imamo odluke Vlade o svemu što se nabvalja u borbi protiv pandemije, od respiratora, sada bismo mogli da znamo koliko su oni plaćeni“, kazao je Minić i dodao da se ništa ne zna o maskama, kao ni o donacijama.

„Dobili smo i mašinu za izradu maski. Što se tiče vakcina, ne treba se mnogo nadati. Cena vakcina je slučajno objavljena kada je belgijska ministarka rekla cenu, ali ovde u Srbiji možemo se nadati, ali je to na staklenim nogama.“

On je prokomentarisao i činjenicu da tajna ostaju i ugovori koje je, na primer, sklapa MUP sa dve privatne firme:

„Ako bismo nabrajali šta je sve ovde tajna, nabrajali bismo do jutra.“

Minić se osvrnuo i na to što je predsednik Srbije podneti izveštaj Vladi da ukaže na „neodgovornost pojedinih članove Vlade i javnih preduzeća“ i kaže da to nije u nadležnosti predsednika.

„Stvorena je atmosfera da je sve u nadležnosti Aleksandra Vučića, građani više ni ne opominju kad on izlazi iz svojih ovlašćenja, ali ovo je mešanje u sve unutrašnje stvari“.

Minić kaže i da se prema indeksu pecepcije korupcije Srbija nalazi u grupi država sa najvećim padom na globalnom nivou od 2012. godine.

„Mi smo stabilo loše, nema pomaka. Taj index je najniži od 2012. godine, sve su to loše ocene. Daleko ispod proseka i Evrope i Evropske unije, indeks percepcije korupcije govori i kako nas vide potencijalni investitori“, rekao je Zlatko Minić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare