Milovanović: Izbor tužioca je par ekselans politički proces, to i vrapci znaju

Vesti 09. sep 202114:31 > 15:27 4 komentara
N1

Predrag Milovanović iz Udruženja tužilaca i član Državnog veća tužilaca kaže za N1 da je procedura izbora tužilaca problematična i da to, kako kaže, i vrapci znaju. "Izbor za tužioce je par ekselans politički proces, samo se utvrđuje rang lista, to je domet rada Veća. Postoji mogućnost prigovora, a onda se prosleđu Vladi, koja je organ egzekutive pa se prosleđuje Skupštini da da konačni sud ko će biti novi tužioci. Može se uočiti linija koja vodi iz jednog pravosudnog tela u izvršno pa zakonodavno telo", rekao je on.

Milovanović objašnjava proceduru.

Povezane vesti:

„Svim prijavama koje stignu prvo se bavi komisija, ocenjuje se potpunost i blagovremenost. Kada se to utvrdi, prelazi se na dalji tok“, rekao je on i dodao da se po informacijama koje poseduje troje kandidata prijavilo za poziciju tužioca za organizovani kriminal, od kojih je jedna osoba aktuelni tužilac Mladen Nenadić.

Govoreći o depolitizaciji izbora tužioca za organizovani kriminal, kaže da vidi napredak u odnosu na 2018. godinu.

„Po tekstu koji sam video to je esencijalani napredak. Depolitizuje se izbor, ukoliko to bude prošlo, onda će se izbori vršiti u Tužilačkom savetu, to je enorman napredak“, kazao je Milovanović.

Ističe da je teško nositi se sa problemom nepoverenja u tužilaštvo i naveo primer jednog američkog tužioca koji je rekao da pravda mora biti vidljiva.

„Izostaje odgovor tužilaca na neke pojave u društvu. Utisak mi je da se stvari popravljaju, jer struka ukazuje na potrebu da brane svoje stavove javno. Tužilački mentalitet je gajen, to je činovnički mentalitet, potrebno je vreme da se to promeni. Ustavni amandmani nude sistemsku priču da se menja svest kod tužilaca, da se ne gaji mentalitet pokore, zato imamo narastaje tužilaca. U pravu ste kada tražite odgovore za pitanje koja su u žiži javnosti, zato pokušavamo i da ukazemo na probleme i nudimo rešenje. Ustavni amandmani su korak ka tome do dođemo do samostalnijeg i nezavisnijeg tužilaštva, i da se razmišlja u duhu modernijeg tužailštva“, zaključio je Predrag Milovanović.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare