Milosavljević: Telekomi se i u Srbiji i u Sloveniji koriste za provladine medije

Vesti 14. jun 202119:111 komentar
Podeli:

Situacija na medijskoj sceni Slovenije slična je onoj u Mađarskoj i Srbiji, rekao je za N1 profesor i šef katedre za novinarstvo na Univerzitetu u Ljubljani Marko Milosavljević.

Smatra da su mediji u tim zemljama su, „uhvaćeni“ od strane režima, putem podele frekvencija, oglašavanja državnih institucija i preduzeća, kao i putem državnih telekoma, koji su po pravilu veliki oglašivači i kontrolišu komunikacijsku infrastrukturu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono čega nema u Zapadnoj Evropi, a prisutno je na ovim prostorima – jeste da državni telekomi formiraju navodno komercijalne televizije.

Profesor Milosavljević podseća da se to dogodilo za vreme prošle Vlade Janeza Janše, a dešava se i u Srbiji.

Osnivanje takvih televizija uvek ima politički motiv, smatra profesor Marko Milosavljević.

„Tu nema nikakvih iluzija da se koriste telekomi kako bi, zapravo, na neki način ponudili još više provladinih sadržaja i provladinih pogleda. Dešava se i na nivou blokade televizijskih stanica koje nisu povoljne režimu“, navodi Milosavljević.

„To se dešava, kao što kažem, i u Sloveniji i u Srbiji gde mislim da gledaoci N1 ako hoće da gledaju, onda mislim da u Telekomu Srbija ne mogu da ga prate. To je tipičan mehanizam, na neki način, ili reketiringa ili naravno političke cenzure, šta god vam više odgovara“, dodaje on.

Komentari

Vaš komentar