Miljković pred sudom ponovio tvrdnje o navodnim susretima sa Vulinom i Vučićem

Vesti 19. okt 202211:52 > 14:41 45 komentara

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje optuženoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, a odbranu je iznosio drugooptuženi Marko Miljković koji je za govornicom govorio duže od sat vremena. Kao i Belivuk na prethodnom ročištu, Miljković je ponovio gotovo sve ono što je ranije kazao tužiocu tokom saslušanja. Osim Marka Miljkovića, odbranu je iznelo još troje optuženih, dok ostali koji su bili prozvani nisu želeli da iznose svoju odbranu.

Miljković je za govornicu izašao noseći Zakon o krivičnom postupku i tabak podvučenih papira. Već nakon prve izgovorene rečenice prekinuo ga je njegov advokat Vladimir Petrović koji je od sudskog veća zatražio da se, dok traje iznošenje odbrane, iz sudnice udalje trojica okrivljenih koji su ranije sklopili dogovor o saradnji sa Tužilaštvom.

POVEZANE VESTI:

Sudsko veće je, iza zatvorenih vrata, donelo odluku da takav zahtev odbije jer tako nešto nešto nijedna odredba zakona ne predviđa.

Miljković je zatim nastavio, sa blagom opaskom: „Zamolio bih svoje branioce da me više niko ne prekida.“

Iznošenje svoje odbrane počeo je time da dokazi iz „Skaj“ aplikacije za njega ne postoje, zatim je pomenuo da ga je njegov rođak, advokat Svetozar Vujačić, upoznao sa ministrom Aleksandrom Vulinom u jesen 2019. godine, u bekstejdžu kluba „Gotik“ u Beton hali.

Kako tvrdi Miljković, Vulin mu je tražio da mu za njegove potrebe pronađe neki „štek“ u Beogradu, ali nije želeo da mu kaže za šta tačno.

Već nekiliko minuta kasnije, Miljković je rekao da se sa Vulinom sastao u leto 2019, što protivreči njegovoj prethodno iznetoj tvrdnji.

Kao i ranije Belivuk, i Miljković je pominjao navodni sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Tvrdi da je tada pitao Vučića da li zna za Vulinove zahteve, na šta mu je predsednik navodno odgovorio potvrdno.

Predsednica Sudskog veća ga je tada prekinula i upitala kakve veze ima pominjanje Vučića i Vulina sa šest ubistava za koje je optužen, a Miljković je insistirao da nastavi, jer tvrdi da ih upravo država za ta dela optužuje.

„Oni kažu da smo mi formirali organizovanu kriminalnu grupu 2019. godine. Ja sam za njih formirao navijačku grupu, to nije bila organizovana kriminalna grupa“, poručio je Miljković.

Miljković je dalje pominjao da je pronađeno oružje u kući u Ritopeku bilo Vulinovo, kao i da je Vulin jedini koji je ulazio u bunker u tom objektu, a da on i njegovi saradnici nikada nisu kročili u tu skrivenu prostoriju.

Miljković je osporavao svedočenja okrivljenih koji su postigli dogovor sa Tužilaštvom, a upitao je i zašto bi ih policija pustila da putuju u Crnu Goru i da se odatle vrate, ako ih je sve vreme pratila, prisluškivala i znala svaki njihov korak.

On je osporavao da je izvršio sva ubistva koja mu se stavljaju na teret. „Želim da me optuže da bih dokazao da sam nevin“, poručio je on.

Miljković je, javlja naša reporterka, bio na istoj liniji kao u ponedeljak i Veljko Belivuk, te im se iskazi poklapaju sa onim što su govorili ranije u tužilaštvu.

Još troje optuženih kratko je iznelo svoju odbranu, a niko nije želeo da odgovara na pitanja tužilaštva.

Advokati optuženih su rekli da pojedini nisu hteli da iznose odbranu jer nemaju dobro pripremljenu odbranu i ne znaju da li će sud prihvatiiti Skaj aplikaciju kao dokaz.

Danas je najduže trajalo izjašnjavanje Marka Miljkovića, a od sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje i odbranu će iznositi i ostali okrivljeni u postupku.

Podsećamo da će se okrivljeni saradnici koji su sklopili sporazum sa tužilaštvom izjasniti kada svi optuženi budu izneli odbranu.

U pitanju su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić, koji su dobili u zamenu za svedočenje 15, 14 i 18 godina zatvora.

Svi okrivljeni koji su do sada govorili za sudskom govornicom osporavali su ne samo dokaze iz Skaj aplikacije već i ono što bi svedoci saradnici mogli da kažu i dovodili su u pitanje njihovo psihičko stanje, a hteli su i na svaki način da ih diskredituju jer strahuju šta bi mogli da ispričaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare