Milivojević o nesvrstanima: Vučićev pokušaj da pokaže da se rodio novi Tito

Vesti 17. okt 202113:49 12 komentara
FoNet/Milica Vučković

Sastanak Pokreta nesvrstanih je pokušaj da se zacementira "stanje diktature u kojem je Aleksandar Vučić novi Tito kome se klanja čitav svet", smatra politikolog Cvijetin Milivojević, dok novinar Momčilo Pantelić misli da je Vučićeva ideja pre svega bila da "skupi masu“ koja će tom događaju dati na značaju, a njemu popraviti rejting.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da ovaj skup ne može da se zove „samit“, jer nisu došli šefovi država i vlada, osim predsednika Gane, već da je u pitanju komemorativna sednica.

Pročitajte još

„To je ličilo na stratešku arheologiju čeprkanja po ostacima tog pokreta, koji je nekada imao priličan značaj, a danas je film Amarkord – kako beše ono kad smo bili mali i kad su nam roditelji pričali šta od nas očekuju“, smatra Pantelić.

Ti „roditelji“ bi u priličnoj meri bili razoračarani, rekao je on i podsetio da principi miroljubive koegzistencije stoje i da su nepromenjeni, ali da sada ne govorimo o nesvrstanosti, već o multisvrstanosti.

Pantelić još ukazuje da autoritet u Pokretu više ne postoji i da konferencija neće popraviti rejting Srbije u svetu, ali da bi mogla ubediti neke zemlje članice da ne priznaju ili povuku priznanje Kosova.

Prema njegovom mišljenju, „to bi bio neki rezultat u skladu sa našom inače kolebljivom spoljnom politikom, koja može da obeća jedno, a uradi drugo, što se i ne razlikuje mnogo od Prištine, koja eto se naljutila što je Vučić okupio nesvrstane“.

FoNet/Aleksandar Barda

I Milivojević kaže da postoji mogućnost da konferencija zaustavi proces priznanja Kosova, jer ga veći deo nesvrstanih nije ni priznao, ali da je to ostalo u senci „nategnute metafore“ da se „rodio novi Tito“.

On to vidi kao nonsens, jer predsednik Srbije dolazi iz stranke koja je ritualno htela da zabije glogov kolac u Titovo telo sahranjeno u Kući cveća.

Po njemu, pokušaj Srbije da, poput nekada Jugoslavije, ima dobre odnose sa svima, inaugirisala je prethodna vlast, a „na tu žicu“ igra i sadašnja.

Održavanje Sajma naoružanja uporedo sa sastankom nesvrstanih, Milivojević tumači kao logičan potez i podseća da je i bivša Jugoslavija bila veliki izvoznik naoružanja i vojne opreme u zemlje trećeg sveta.

Napominjući da je dobar deo nekadašnjih nesvrstanih zemalja napustio taj svet i svrstao se uz SAD ili Kinu, on je istakao da je dobro što su ipak spremi da razgovaraju.

„Nekada su autoriteti koji su vodili Pokret uspevali da svoje sukobe ostave po strani i da u korenu saseku ono što je izgledalo kao da će biti rat“, naglasio je Milivojević i zaključio da takvih autoriteta više nema.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare