Milićević o odluci REM: Nerazumno ne uzeti u obzir ponašanje medija u prošlosti

Vesti 02. avg 202219:28 5 komentara

Obrazloženje o odluci za izdavanje dozvola za nacionalnu pokrivenost, biće izrađeno i dostupno javnosti do kraja ove radne nedelje, navela je za N1 predsednica REM Olivera Zekić. Novinari smatraju da bi sve sednice tog tela ubuduće trebalo da budu otvorene za javnost; a stručnjaci za borbu protiv korupcije kažu da je nerazumna odluka da se, prilikom dodele dozvola za nacionalno emitovanje, nije uzimalo u obzir ponašanje medija u prošlosti.

„Srbiji su potrebni mediji koji će objektivno informisati javnost, i obrađivati teme iz više uglova“, kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević.

Objašnjava da su mediji kojima je produžena dozvola za nacionalno emitovanje više puta prekršili zakon, pravilnike, etičke kodekse i kodekse stručnih udruženja. Iz tog razloga traže da REM objasni svoju odluku.

Pročitajte još

„Objektivno informisanje je od neprocenjivog značaja. Ovi mediji koji su dobili nacionalne frekvencije imaju svoje „track recorde“koji nam jasno pokazuju da se nisu svi bavili objektivnim informisanjem i mi nemamo razloga da verujemo da će se to promeniti“, kaže Milićević.

Ono što je najproblematičnije u procesu dodele frekvencija je, kako profesor kaže, nerazumna odluka da se ne uzima u obzir ponašanje medija u prošlosti.

„Kada uzimate kućnu pomoćnicu, vi hoćete da pogledate njena pisma preporuke… A ovde kažete – ne, ovo je novi početak. Pa da li posle svakog prekršaja postoji novi početak“, pita Milićević.

Novinari Istinomera pratili su ceo proces dodele nacionalnih dozvola. Nikolija Čodanović priča nam koja su to pitanja zanimala članove REM.

„Da li će ponovo biti Čorbe ili da li će opet biti Fokus… Tu nije bilo suštinskih pitanja. Kada smo slušali medije nismo mogli da prepoznamo o kom se mediju radi. Da televizije poštuju ono što su napisale u elaboratima i zakon pre svega, mi bismo imali mnogo kvalitetniju medijsku scenu“, kaže Čodanović.

A takva medijska scena direktno bi doprinela smanjenju korupcije.

„Da biste vi mogli da imate ozbiljnu borbu protiv korupcije morate imati objektivno informisane građane. Građani moraju biti oslonac borbe protiv korupcije. Jer mi stalno ponavljamo – građani, shvatite – korupcija vas čini nejednakim“, kaže Milićević.

„Da je REM stvarno hteo da izbegne bilo kakve manipulacije ili mišljenja da je ova odluka bila politička, oni su morali da otvore za javnost. Javnost je ostala uskraćena zbog čega su te televizije izabrane. Obrazloženje je obećano, ali kad pravna služba to potvrdi. Po zakonu o elektronskim medijima REM je u obavezi da svaku odluku objavi na sajtu, ali sa obrazloženjem“, kaže Čodanović.

A iz REM za N1 kažu – obrazloženje stiže.

„Obrazloženje o odluci oko izdavanja dozvola za nacionalnu pokrivenost biće izrađeno i dostupno javnosti do kraja ove radne nedelje“, kaže Olivera Zekić.

I poslanici u novom sazivu skupštine baviće se REM-om. Stranka slobode i pravde zahteva da se na dnevni red prve naredne sednice parlamenta stavi smena članova REM, kao i revizija, kako su naveli, poslednjih štetnih odluka tog tela o dodeli nacionalnih frekvencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare