Milić: Srbija nema manevarskog prostora da se okrene Rusiji

Vesti 18. avg 202218:59 > 19:08 11 komentara

Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta ocenjuje za N1 da Srbija ima lažnu dilemu da može da bira između Zapada i Rusije i da nema manevarskog prostora da se okrene Moskvi, o čemu svedoči njena ekonomska razmena. "Sa EU i NATO zemljama Srbija razmeni tri četvrtine robe, a sa svim ostalim državama, uključujući i Rusiju, Kinu, Indiju, Brazil, jednu četvrtinu. Na svaka četiri dolara koje Srbija zaradi u trgovini, tri su zapadna, a jedan je od svih ostalih zajedno", ukazuje Milić, komentarišući da li će naposletku, posebno posle formiranja nove vlade, Srbija biti primorana da uvede sankcije Rusiji.

„Verujem da će buduća vlada samo zbog tog jasnog užeg manevarskog prostora više gravitirati ka Zapadu, a sankcije su zadnja odluka, nepopularna mera ukoliko pritisak bude u potpunosti intenziviran, a ako ne bude ne verujem da će se iko odlučivati za to“, smatra on.

Povezane vesti

Navodi da ako pogledamo izjave zapadnih zvaničnika, sad su mnogo ređe nego u prva tri-četiri meseca sukoba u Ukrajini, „ali definitivno postoji očekivanje da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU“.

Upitan da prokomentariše izjavu ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka o tome da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostati pri politici odbacivanja bilo kakvih sankcija Rusiji, on kaže da jedan deo ljudi koji glasaju za vladajuću partiju ima dosta proruske stavove, „i tu vidimo da Rusija često upućuje poruke tom delu stanovništva“.

Dodaje da je manevarski prostor da se Srbija okrene Rusiji relativno mali, jer se glavni argument protiv uvođenja sankcija odnosi na energente, „ali mi imamo Mađarsku koja je uvela svaki paket sankcija, i vidimo da Rusija intenzivira isporuku gasa ovoj državi“.

Ističe da veruje „da će na kraju dana biti iskalkulisano šta je jasan interes, a on se meri u ekonomskim odnosima i ko je Srbiji broj jedan partner“.

Ocenjuje da ako Srbija bude morala ipak da se opredeli to će biti ključno nacionalno pitanje u ovoj dekadi, jer to nije samo pitanje ekonomije, već i kulturološke odluke, gde bi okretanje ka Zapadu značilo modernizaciju, a ka Rusiji – vraćanje tradiciji.

„Nas čeka možda to presecanje tradicionalnog repa“, navodi Milić.

Na pitanje šta misli kakav će biti spoljnopolitički kurs buduće vlade, on ukazuje da u javnosti imamo jaku antizapadnu retoriku, a vlada vodi prozapadnu politiku. Smatra da će i nova vlada da se pomera ka Zapadu zbog ekonomskog pitanja.

Ukazuje i da je trenutni sastav parlamenta veoma šaren, od proruski do antiruski nastrojenih poslanika, tako da bi debata i glasanje u tom parlamentu bili bolji pokazatelj onoga što Srbija misli“.

Beograd vs Priština

Kada se radi o današnjim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu na najvišem nivou, on ocenjuje da iz Prištine imamo različite vidove eskalacije, „gde Srbija ako kontra-eskalira biće uokvirena kao Rusija u ovom regionu“.

„U zapadnom establišmentu će Srbija biti označena kao odmetnuta država antizapadnog opredeljenja. Zato je vrlo teško voditi politiku u ovoj situaciji“, navodi Milić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare