Miletić o izjavi Čomić: Nije najjasnije šta to zapravo znači

Vesti 06. sep 202214:54 9 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

Koordinator Evroprajda Goran Miletić izjavio je, povodom izjave ministarke Gordane Čomić da je "stav Vlade o Evroprajdu i njen stav", da "nije najjasnije šta to zapravo znači".

Kako se navodi u saopštenju, povodom izjave Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, da je stav Vlade Republike Srbije o Evroprajdu ujedno i njen stav, Goran Miletić, koordinator ove manifestacije, poručuje kako „nije najjasnije šta to zapravo znači, kao i da je neprihvatljivo da nadležno ministarstvo ne diže glas protiv kršenja Ustavom zagarantovanih prava“.

„Zapisnik sa 153. sednice Vlade Republike Srbije, na kojoj je Evroprajd bio tema, nigde nije objavljen, tako da nije poznato zašto u Vladi smatraju da trenutno nema uslova za njegovo održavanje. Još manje je jasno šta je stav Gordane Čomić o mogućoj zabrani, koju je Ustavni sud već četiri puta proglasio neustavnom, dok Evropski sud za ljudska prava eksplicitno kaže da zabrana te vrste nije moguća. Upravo zato, ministarka Čomić dužna je da objasni kako se sve ostale vrste skupova uredno organizuju i održavaju, dok jednom redovnom i miroljubivom skupu preti zabrana. Umesto da imamo odgovornog ministra za ljudska prava, čiji je stav polazna tačka za stav Vlade o ovoj temi, imamo situaciju da se ministarka u potpunosti povinovala spremnosti nadležnih organa da krše Ustav i međunarodne konvencije kojih je Srbija potpisnica. Iako zabrana još uvek nije izrečena, evidentno je da postoji tendencija da se opstruira održavanje šetnje zakazane za 17. septembar, te je ćutanje Gordane Čomić u takvim okolnostima apsolutno neprihvatljivo i nedopustivo. Pored toga što svojim nedelovanjem dozvoljava devalvaciju ljudskih prava, njen stav doprinosi nastavku urušavanju društvenog dijaloga u našoj zemlji, umesto da se, u skladu sa svojom funkcijom, zalaže za njegovo unapređenje”, izjavio je Miletić, saopštio je Tim za odnose sa javnošću Beograd Prajda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare