Milenković: Kurtiju preti da se ceo sever dezintegriše, sam je do toga doveo

Vesti 22. nov 202218:36 13 komentara

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže da je kosovski premijer Aljbin Kurti današnjom izjavom prvi put dao naznaku da će on biti spreman na neku vrstu kompromisa. "Kurtiju sada preti da se ceo sever dezintegriše", on je do toga doveo, navodi gost Dana uživo, koji konstatuje da je, prema svim naznakama koje dolaze spolja, Vučićeva pregovaračka pozicija - bolja.

„Ni na trenutak ne mogu pomisliti da ovo neće imati uspeha. Na raspolaganju nemamo ni 48 sati, već 36, stoga ne mogu da verujem da će napori biti neuspešni. Međunarodni partneri, ambasadori, institucije, Vašington, Pariz, Berlin, svi su angažovani kako bi došlo do uspeha“, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Povezano:

„Prvi put vidim da Kurti na neki način nije hladan, u smislu da ga ne interesuje… Ranije je to bilo da ako ne uspeju pregovori, on je nastavljao da radi što je zacrtao. Sada se po prvi put se nekako uzda u to da će biti uspešni razgovori, iako ne znamo zašto nisu bili uspešni pre samo 12 ili 24 sata“, rekao je Milenković.

Prvi put tu vrstu komunikacije plasira u javnost, primećuje sagovornik Dana uživo. Smatra da su ove Kurtijeve reči naznaka da će on biti spreman na neku vrstu kompromisa, mada – dodaje da je on lično skeptičan.

Interesantno mu je, kaže, i što je Kurti rekao (parafrazirano) da on i Vučić nisu eksperti za pitanje tablice. Dodaje da to iznenadno saznanje da za to nisu eksperti stvara utisak da Kurti pokušava time da smanji pritisak koji ima iznutra i da stvori prostor za kompromis.

Kako kaže Milenković, SAD su u potpunosti uz EU i tu ne postoje neke razlike, ali primećuje da se zvaničnici u Prištini u komunikaciji fokusiraju na EU. Ali SAD veoma oštro reaguje u svojim javnim istupima, a verovatno mnogo oštrije u diplomatskim kanalima za koje mi ne znamo – kada je u pitanju Kurti i njegova vlast, kaže sagovornik N1 podsećajući na oštru reakciju ambasadora na Kosovu. Oni u komunikaciji za unutrašnju upotrebu kažu da je „EU kriva, oni nas maltretiraju, ali SAD su uz nas“, ali činjenica je da su SAD čvrsto uz EU, pa je i ambasador Hil danas rekao da Vučić konstruktivan, naveo je gost Dana uživo.

Smatra da Kurti nastavlja da pravi loše poteze i da su vlasti u Prištini videle su da je reakcija bila toliko loša da se prvi put Srbija postavlja kao dobar akter u priči, a Kosovo loš akter i to je njih uzdrmalo i da je to dovelo do tog da Priština tako reaguje.

„Vučić je suštinski prihvatio da ukine tablice – da ih ne izdaje i obnavlja – i u protoku vremena bi one trebalo da nestanu, Kurti je faktički dobio ono što je hteo, samo možda ne u nekom periodu koji je on zacrtao da dobije i to je zanimljivo zašto on pravi proteste koje pravi“, naveo je.

Od kada je Vučić suštinski predao Kosovo, tj. integrisao sever u kosovski sistem, Kurtiju sada preti da se ceo sever dezintegriše ili se već dezintegrisao od kosovske države i da se – hipotetički – u potpunosti vrati u sistem Srbije, on je do toga doveo, navodi Milenković. Vučić izvlači adute sa protestima što Kurtiju otežava situaciju i na unutrašnjem planu i na spoljnjem planu.

Smatra da je, na osnovu reakcija stranaca, pregovaračka pozicija Aleksandra Vučić mnogo bolja, ali da će to ishodovati nekim dobrim stvarima za Srbiju, to ne znamo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare