Milenković: Da je dijalog propao, Vučić i Kurti bi se obratili oštrom retorikom

Vesti 18. avg 202218:31 > 18:36 6 komentara

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative rekao je za N1 da iz same najave predsednika Srbije da će se obratiti u petak očekuje nastavak komunikacije srpske i kosovke strane sa predstavnicima Evropske unije. "Da je danas sve propalo, očekivao bih da se Vučić i Kurti obrate oštrom retorikom. Oni ćute, ostavio bih prostor u narednih 48 sati. Očekujem da se nešto desi, on jeste sklon dramatizaciji, ali ne verujem da bi sazivao sve predstavnike Srba sa severa, verujem da će doći do nekog koraka", rekao je on.

Dodaje da je to što imamo najavu nastavka sastanka bolji znak nego da su se odmah rastali.

Povezane vesti:

„Bilo je pesimizma da išta mogu da se dogovore. Ako gledate iz ugla Beograda ili Prištine ne vidim da može da bude više razloga za zadovoljstvo nakon razgovora. Borel je rekao da su razgovarali o tablicama i ličnim kartama. Jedno rešenje je da se Vučić povuče, da Srbija prestane na lepi nalepnice. Ako ne dođe do dogovora, onda imamo potencijalane probleme na severu kada Kosovo počne da implementira odluke donete pre par meseci“, istakao je Milenković.

Kaže da je izjava Žozepa Borela, da će ako dođe do eskalacija smatrati odgovornim i kosovsku i srpsku stranu, nervozna reakcija evroznačnika.

„Oni prisustvuju razmeni informacija, oni vide ako ne dođe ovih dana do dogovora da će Kurti prići implementaciji onoga što su nedvano dogovorili i da Srbi na Kosovu mogu da krenu u određenu vrstu reakcije“, kazao je i dodao da je dobro što je došlo do susreta NATO sa predstavnicima dveju strana.

„Amerika je stalno tu, NATO služi da održava mir i bezbednost na Kosovu, Srbi na severu su ugroženi, jedino NATO može da ih zaštiti, oni nemaju direktne veze na političko rešavanje krize, već da dole bude mir i da se zna ko moze da reaguje“, rekao je.

Milenković je istakao i da Srbi na severu imaju snažan osećaj da su deo Srbije iako je od dolaska Vučića dosta srpskih institucija sklonjeno i ušli su u kosovski sistem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare