Milenko Jovanović: Beograd najzagađeniji u Evropi – vazduh zagađeniji nego 2021.

Vesti 20. dec 202214:04 22 komentara
Beograd, zagađenje
N1

Meteorolog Milenko Jovanović izjavio je da je vazduh u Beogradu ove godine zagađeniji nego 2021. godine i da je on trenutno najzagadjeniji grad u Evropi i istakao da taj problem više ne sme biti "pod tepihom".

„Strašno je što je od 2013. do 2021. godine doneto samo sedam Planova kvaliteta vazduha koje donosi lokalna samouprava. To je skandalozno“, rekao je Jovanović na predstavljanju Izveštaja o kvalitetu vazduha u Medija centru.

On je dodao da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine bilo dužno da reaguje i predstavi u Izveštaju kako treba da se ponaša prema lokalnim samoupravama koje ne poštuju zakon i ne donose planove za rešenje za zagađenja.

Takođe je rekao da 17 gradova u Srbiji – Subotica, Kraljevo, Leskovac, Kruševac i drugi nemaju monitoring za praćenje zagađenja vazduha.

Povezane vesti

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić rekao je da je „dramatično“ pogoršanje vazduha u Užicu i Beogradu, jer je u tim gradovima došlo do prekoračenja PM čestica.

„Vlada Srbije je usvojila Izveštaj u kojem je zabeleženo da su 2015. godine zbog zagađenja prerano preminule 9.773 osobe“, kazao je on.

Pulmolog Dragana Jovanović rekla je da je povećanje nivoa PM čestica povezano sa rizikom od sedam vrsti raka.

„Rak pluća, maligni tumor plućne maramice, karcinom analnog dela i tankog creva, mozga, usne, usne duplje i ždrela i karcinom grla“, rekla je ona.

Jovanović je dodala da ukoliko bi se smanjilo zagađenje, životni vek bi mogao da se produži za skoro dve godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare