Poverenik za informacije i poverenica za ravnopravnost o značaju slobode medija

Vesti 03. maj 202110:20 > 13:02 1 komentar
marinović janković
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović je, povodom Svetskog dana slobode medija, "pozvao sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja". Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istovremeno je poručila da sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena ali i da mediji moraju snositi odgovornost u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova, koji po njenim rečima, postaju "sve češći u našem javnom prostoru".

Poverenik Marinović poručuje da organi vlasti moraju da transparentno i blagovremeno objavljuju informacije kojima raspolažu.

Povezana vest

„Koliko je važna uloga slobodnog novinarstva, pokazala je i ova globalna pandemija kovid-19, kroz potrebu da se građanima pruže proverene, pravovremene i pouzdane informacije“, naglasio je Marinović.

Ističući da su novinari svoj zadatak u ovim teškim uslovima uspešno uradili, on je predočio da sloboda medija predstavlja temelj demokratskog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva.

Marinović je još jednom zahvalio svim medijima na poštovanju privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica koja su pozitivna na koronavirus, objavljujući samo minimum neophodnih podataka u cilju zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih.

„Sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena“

Poverenica Janković je u čestitki povodom Svetskog dana slobode medija, ocenila da su slobodni i nezavisni mediji „ključna vrednost svakog demokratskog društva“.

„Sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena, jer je od izuzetne važnosti za sve građane i građanke i zbog toga je na državi obaveza i odgovornost da te vrednosti očuva i zaštiti. Nedopustivo je da novinari budu izloženi nasilju, i neophodno je da im se omogući bezbedan rad, jer niko ne treba da bude u strahu zato što obavlja svoj posao“, navela je poverenica a preneo njen kabinet.

Ocenila je da mediji, „kao moćna snaga u svakom društvu“ imaju odgovornost u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova.

„S obzirom da imaju ključnu ulogu u oblikovanju stavova javnog mnjenja, profesionalno i odgovorno informisanje uz stalno unapređivanje standarda izveštavanja koji promovišu toleranciju i međusobno uvažavanje, obaveza je svih koji rade u medijima“, navela je poverenica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare